Při demonstraci proti reformě školství ve Francii zasáhla policie

Paříž - Tisíce středoškolských studentů dnes v Paříži demonstrovaly proti reformě středního školství, která navrhuje mimo jiné omezení pracovních míst o více než 11 000. Podle policie vyšlo do ulic francouzské metropole na 20 000 demonstrantů, podle organizátorů to ale bylo 40 000 až 50 000. Proti některým skupinkám demonstrantů, u kterých propukly šarvátky, zasáhla policie slzným plynem.

Demonstrace proti školské reformě je už šestá během tří týdnů a podle agentury AP také nejmohutnější. Studenti i učitelé jsou znepokojeni opatřeními, které chystá vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho. Obávají se, že zrušení 11 200 pracovních míst v příštím školním roce ve středním školství bude mít za následek přeplněnost tříd a snížení počtu vyučovaných předmětů. Také odbory a opozice soudí, že chystaná reforma půjde na vrub kvality vzdělání.

„V naší škole je v každé třídě 40 žáků. To je naprosto neúnosné,“ řekl šestnáctiletý student Johannes Rebaud, který přijel do Paříže spolu se stovkou dalších ze 70 kilometrů vzdáleného města Nemours.

Ministr školství Xavier Darcos tvrdí, že počet studentů na francouzských středních školách a lyceích klesl za uplynulé tři roky o 145 000 a stát vynakládá na každou školu o 22 procent více, než je průměr v zemích OECD. „Za této situace je naprostým omylem žádat více učitelských míst,“ citoval dnes jeho slova list Le Figaro. Ministr odmítá stížnosti odborů, že jeho reforma povede ke zvýšení počtu žáků ve třídách na 40. Ve francouzských školách má být podle zákona nejvýše 30 žáků ve třídě.

Na transparentech, které dnes nesli studenti, bylo napsáno „Jediné místo, které je třeba zrušit, je v Elysejském paláci“. Naráželi tím na prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Demonstrace se dnes zúčastnili i někteří učitelé. „Vláda tvrdí, že chce, aby naši studenti byli úspěšní. Snížení počtu učitelských míst k tomu ale nepovede,“ řekl učitel tělesné výchovy Martin Hingant.

Většina demonstrantů se chovala pokojně, ale mezi několika skupinami studentů došlo k potyčkám. Někteří demonstranti začali házet plechovky s nápoji a kameny i na pořádkové síly. Policie zareagovala na incidenty slzotvorným plynem a několik lidí zadržela.

Snížení počtu pracovních míst je jednou ze série reforem vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho, která se snaží najít cestu ke snížení veřejných výdajů. Chce také splnit slib daný partnerským zemím EU a zajistit do roku 2012 vyrovnaný rozpočet.

Další demonstrace jsou plánovány na 15. a 24. května.