Olympijská štafeta v Pákistánu bez incidentů, oheň míří do Indie

Islámábád - Olympijský oheň dnes bez incidentů absolvoval štafetu v pákistánském Islámábádu. Běh, který organizátoři přemístili z obav před případnými teroristickými útoky z ulic metropole do uzavřeného areálu místního stadionu, provázela přísná bezpečnostní opatření. Předcházející úseky olympijské štafety v Evropě a v USA narušily akce protičínských aktivistů a odpůrců čínské politiky v Tibetu.

Klidný průběh slavnosti, které se zúčastnily pouze pozvané osobnosti v čele s prezidentem Parvízem Mušarafem, zajišťovalo na stadionu přes tři tisíce policistů, v ulicích města byly kromě toho rozmístěny silné vojenské hlídky. Před vstupem do areálu museli podle agentury AFP všichni pozvaní projít detektory, které měly zajistit, že se na stadion nedostanou žádné zbraně ani výbušniny. Pákistánské úřady se obávaly útoku ze strany islamistů, neočekávaly ale protesty ochránců lidských práv kvůli situaci v Tibetu.

Původně plánovaná tříkilometrová trasa štafety vedla centrem města od budovy pákistánského parlamentu. Pákistánské úřady ji změnily kvůli obavám z možných teroristických útoků islámských radikálů, kteří od počátku roku připravili v zemi o život přes 500 lidí.
 
Pochodeň dopravil na stadion automobil střežený elitní policejní jednotkou. Od eskorty převzali olympijský plamen společně Mušaraf a nový pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání - navzdory rozporům, které mezi nimi panují.
 
Silná policejní asistence doprovázela i následující část olympijské štafety, kdy si pochodeň postupně předalo na atletickém oválu 66 pákistánských a čínských sportovců.
 
Oheň do pákistánské metropole v úterý přepravil letecký speciál z ománského Maskatu. Po prvním dílu na asijském kontinentu bude ve čtvrtek štafeta směřující na olympiádu v Pekingu již v indickém Dillí. Už v úterý ale indická policie zadržela ve městě několik desítek aktivistů protestujících proti nedávnému zásahu čínských úřadů v Tibetu. Organizátoři tamní etapy již také oznámili změnu trasy kvůli obavám z narušení štafety sympatizanty s Tibetem. Právě v Indii sídlí tibetská exilová vláda a duchovní vůdce tibetský buddhistů dalajlama.

Austrálie, která hostí štafetu 24. dubna, dnes oznámila, že změní trasu slavnostního běhu Canberrou. Její přesný plán bude znám až dva dny před konáním štafety. Australské úřady se obávají možných střetů mezi olympijským průvodem a protibetskými aktivisty, kteří v den štafety chystají v australské metropoli rozsáhlé demonstrace.