Prezident Bush uvítal po třiceti letech papeže v Bílém domě

Washington - S mimořádnými poctami dnes v Bílém domě ve Washingtonu oficiálně uvítal papeže Benedikta XVI. americký prezident George Bush. Papež ve své řeči při jedné z největších uvítacích ceremonií v dějinách vyzval k trpělivé diplomacii při řešení mezinárodních problémů a při prosazování světového pokroku. Na Američany se obrátil s výzvou, aby zakládali svá politická a sociální rozhodnutí na morálních principech a aby budovali ještě spravedlivější společnost. "Ve světě, kde někteří ve jménu Boha ospravedlňují teroristické činy, vraždy a nenávist, potřebujeme vaše poselství, že Bůh je láska," prohlásil Bush.

Slavnostní přehlídky vojáků v historických uniformách se před Bílým domem ve Washingtonu zúčastnili také další američtí představitelé, včetně vůdkyně demokratické opozice, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Papež se ve veřejném vystoupení nezmínil o otázkách, jako jsou potraty či irácká válka a snažil se tak vyhnout dojmu, že straní některému z kandidátů v nynější prezidentské kampani. Při uzavřeném jednání Bush a papež hovořili o Iráku především v souvislosti s postavením tamější křesťanské menšiny.

Společné prohlášení papeže a prezidenta o pedofilech nehovoří 

Společné prohlášení se nezmiňuje o aféře s pedofilními kněžími, která před časem otřásla americkou katolickou církví. Benedikt XVI. ale dal už cestou do Washingtonu najevo, že se tomuto nejpalčivějšímu problému své církve v USA nechce vyhýbat. Na palubě letadla prohlásil, že pedofilové nemají v řadách duchovních místo a že se podobné skutky nesmějí opakovat. Skandál se zneužíváním chlapců v amerických katolických školách a farnostech stál diecéze až dvě miliardy dolarů na odškodném.

Papež se aféře věnoval ještě jako kardinál, když coby prefekt vatikánské Kongregace pro nauku víry světové skandály s pedofilními kněžími vyšetřoval.

Papež dnes oslavil 81. narozeniny 

Benedikt XVI., který v úterý přicestoval na šestidenní návštěvu Spojených států, má dnes 81. narozeniny, k nimž mu blahopřálo více než 9000 hostů uvítacího ceremoniálu. Ke stejné příležitosti je v Bílém domě přichystána večerní narozeninová oslava. Papež na ni ale pravděpodobně nepřijde, protože se velkým společenským událostem zpravidla vyhýbá.

Ačkoli Bush není katolík, ale jako většina Američanů se hlásí k protestantství, shoduje se s hlavou katolické církve v řadě otázek. Oba odmítají umělé potraty, sňatky osob téhož pohlaví nebo výzkum kmenových buněk z lidských embryí. Naopak rozdílná stanoviska zaujímají v pohledu na trest smrti či hospodářské embargo vůči Kubě. Vatikán se původně stavěl proti americké invazi do Iráku, nyní ale americké jednotky chápe jako stabilizační faktor, který v oblasti pomáhá chránit křesťanské menšiny. Papežova mise má šířit dobrou vůli a posílit autoritu katolické církve v USA.
 
Benedikt XVI. teprve druhým papežem v Bílém domě

Benedikt XVI., který se narodil v Německu jako Joseph Ratzinger, je třetím papežem, který navštívil USA, a teprve druhým papežem, jemuž se dostalo ceremoniálního přijetí v Bílém domě. Prvním byl před třiceti lety jeho předchůdce Jan Pavel II. O dnešní slavnosti hovoří americká média jako o jedné vůbec z největších v historii.

Tisíce lidí zaplnily washingtonské ulice a zdravily potleskem projíždějícího papeže. Za plotem Bílého domu nicméně protestovalo asi 200 lidí s transparentem „Katoličtí kněží jsou pedofilové“.

V nadcházejících dnech se Svatý otec setká s představiteli katolické církve a pozdraví se také se zástupci amerických buddhistů, muslimů, hinduistů a židů; promluví také v OSN a bude sloužit dvě mše pod otevřeným nebem na dvou baseballových stadionech v New Yorku a Washingotnu pro desítky tisíc věřících.

Vydáno pod