Papež opakovaně kritizoval skandál s pedofilními kněžími

Washington - Papež Benedikt XVI. vytkl už podruhé americkým prelátům špatné řešení případu pedofilních duchovních. Podle něj nemají tito lidé v církvi co dělat. Svůj nesouhlas s vývojem kauzy pronesl papež už na palubě letadla při letu do USA.

Papežova varovná slova nyní opět zazněla ve Washingtonu během středečních bohoslužeb, a to před několika sty americkými biskupy. Papež prohlásil, že podobné skutky se už nesmějí opakovat.
 
Skandál se zneužíváním chlapců v amerických katolických školách a farnostech podle něj způsobil církvi „obrovské utrpení“ i „velikou hanbu.“
Zdůraznil, že „hlavní musí být soucit a pozornost vůči obětem“.
 
Papež odsoudil i všudypřítomnost sexu a násilí v americké společnosti, která tak prý nevědomě zařazuje hřích zneužívání do rámce sexuálních mravů. „Co znamená mluvit o ochraně dětí, když pornografii a násilí lze sledovat v mnoha domácnostech a když jsou široce dostupné v médiích?“ otázal se papež na bohoslužbě. Úlohu při vytváření morálních zásad dítěte mají podle něj nejen rodiče, učitelé a duchovní, ale i média a zábavní průmysl. 

Benedikt XVI. také kritizoval chování biskupů, kteří o zneužívání chlapců věděli, a přesto viníky chránili. Ačkoli diecéze musely na odškodnění obětí vyplatit více než dvě miliardy dolarů, mnohé oběti považují pokání prelátů za nedostatečné. Podle papeže je třeba tyto rány ošetřit a snažit se o usmíření s ukřivděnými. Do pedofilního skandálu, který propukl v Americe v roce 2002, bylo zapleteno na 4 000 duchovních.