Bílý dům čeká návštěva britského premiéra Browna

Washington - Americký prezident George Bush se dnes v Bílém domě sejde s britským premiérem Gordonem Brownem. Předpokládá se, že hlavním tématem bude ekonomický pokles ohrožující USA i Británii. "Chceme koordinovanou akci, která by přinesla ekonomice větší stabilitu," řekl Brown, jenž ve středu zahájil třídenní návštěvu Spojených států. Důležitým bodem jednání mají být i prudce rostoucí ceny ropy a potravin, které v bohatých zemích vedou k inflaci a v rozvojových zemích vyvolávají nepokoje.

Oba politici už jednali počátkem měsíce na summitu NATO o Afghánistánu, kde mají Británie a USA hodně vojáků. Podle nejmenovaných amerických představitelů by Afghánistán, ale i Irák měly patřit k významným bodům dnešní schůzky.

Brown by se měl dnes setkat také se všemi třemi americkými prezidentskými kandidáty - demokraty Barackem Obamou a Hillary Clintonovou, stejně jako s republikánem Johnem McCainem.

Britský premiér zahájil cestu v New Yorku návštěvou v OSN, kde vyzval mezinárodní společenství, aby jasně podpořilo demokracii a lidská práva v Zimbabwe. Kromě toho se setkal s představiteli bank na Wall Street.