USA prý zjišťují, zda by mohly v ČR umístit i antirakety; česká strana to rozhodně popírá

Varšava - Washington údajně zjišťuje, jestli by Česko vedle americké základny nepřijalo i antirakety. Jednání Spojených států a Polska o umístění protiraketové základny na polském území se totiž komplikují a stále není jisté, zda budou Poláci svolní k instalaci protiraketových střel. S informací přišel polský deník Gazeta Wyborcza. Praha podle listu zcela neodmítla tuto otázku řešit, Spojeným státům ale dala najevo, že by raději zůstala pouze u stavby radaru. České ministerstvo zahraničí ale informace deníku kategoricky popřelo.

„Česká vláda patrně neodmítla jednání, ale vzhledem k silnému hlasu opozice a politické situaci v České republice měla říct, že by raději zůstala jen u radaru,“ doplnil zpravodaj ČT Miroslav Karas závěry polského deníku.

Informace listu ale kategoricky popřel první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Nikdo z Američanů podle něj podobnou možnost u české strany nesondoval, v každém případě to nebylo součástí jednání o hlavní dohodě o radaru. Na Prahu ani z americké strany žádná podobná žádost nepřišla. Podle informací České televize o podobných jednáních neví ani ministerstvo obrany a žádné další rozhovory se prý nevedou.

Česká republika se už s USA dohodla na hlavní smlouvě o umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Polsko ale stále s Američany vyjednává a za souhlas s umístěním desítky protiraketových střel očekává americkou pomoc při modernizaci polské armády. Současná nabídka, kterou Washington představil Varšavě začátkem měsíce, je ale pro Poláky nedostačující. Od Američanů žádají dlouhodobou vojenskou pomoc a přístup k protiraketovému systému Patriot.
 
Spojené státy už dříve daly najevo, že budou chtít vybudovat radar v Česku i v případě, že nedotáhnou do konce jednání o další části protiraketového štítu s Polskem. Radar podle nich může i bez vybudování polské části štítu plnit řadu funkcí.

Podporu protiraketovému systému  vyjádřili na summitu v Bukurešti všichni členové Severoatlantické aliance. Základny by do budoucna měly být součástí obranného systému aliance. Podle Gazety by měli zástupci Spojených států do Varšavy znovu dorazit mezi 15. a 20. dubnem.

Vydáno pod