EU bude jednat s USA o přístupu k datům kvůli vízům, databáze ale plně neotevře

Brusel - Evropská unie nehodlá kvůli bezvízovému styku všech svých členů se Spojenými státy plně otevřít americkým úřadům své databáze. Je však prý ochotna s Američany debatovat o možnosti, že by tamní úřady mohly mít určitý přístup k některým datům. Vyplynulo to z dnešního prohlášení jednoho z čelných představitelů Evropské komise Jonathana Faulla.

O bezvízovém styku s USA, pověření pro vyjednávání s Washingtonem pro EK a s tím spjatých otázkách budou v pátek jednat ministři vnitra členských států v Lucemburku. Dá se očekávat, že by se měly shodnout na mandátu, který umožní jednotlivým státům s USA jednat samostatně, avšak zároveň dá komisi jakožto výkonnému orgánu unie možnost k paralelním jednáním za celou EU.
 
„Jsme připraveni sednout si s našimi americkými přáteli a debatovat na striktně reciproční bázi o tom, jaké informace by mohlo být potřebné sdílet pro začlenění našich členských zemí do (amerického) bezvízového systému,“ řekl Faull, který stojí v čele generální ředitelství EK pro oblast vnitra a spravedlnosti.
 
Zdůraznil, že unie nehodlá dát americkým úřadům plný přístup do databází, které spravuje například v souvislosti s schengenským prostorem volného pohybu bez hraničních kontrol. Je však prý ochotna se zástupci Washingtonu probrat, o jaká data by vlastně USA měly zájem.
 
V schengenském informačním systému se kromě jiného schraňují data o ukradených vozidlech či lidech hledaných policií.
 
V současné době víza do USA potřebují občané všech nových členských zemí z rozšíření EU po roce 2004 s výjimkou Slovinska. Ze starých států unie to platí pouze pro Řecko. Sedm zemí včetně ČR a Slovenska už s USA podepsaly memoranda o porozumění, která by měla umožnit zrušení víz pro jejich občany v brzké době. Češi by toho rádi docílili už letos.
 
Pro lidi ze zemí jako ČR by možné zařazení do bezvízového systému USA neznamenalo, že by jen mohli vzít pas a vyrazit na cestu. Nejprve by totiž museli na základě americké legislativy získat souhlas. Hovoří se v této souvislosti o takzvaném elektronickém povolení cesty (označováno nyní jako ESTA, dříve jako ETA) zřejmě po vyplnění příslušného dotazníku. 

Co přesně by jeho získání mělo obnášet, zatím není možné říct, protože na systému Američané ještě pracuji. Jasněji by mělo být v příštích týdnech či měsících. Každopádně toto povolení budou muset v budoucnu získávat i lidé ze zemí, které už bezvízový styk s USA nyní mají. Právě z nich proto nejčastěji zaznívají obavy, aby v podstatě nešlo o jakousi náhradu víz.