Bush a Brown jsou pro posílení sankcí proti Íránu

Washington - Pro posílení sankcí proti Íránu se dnes vyslovili britský premiér Gordon Brown a americký prezident George Bush. Po setkání v Bílém domě také zdůraznili odhodlání čelit nepříznivé ekonomické situaci v obou zemích a potvrdili, že mezi oběma státy přetrvávají silné vztahy. Podstatná část setkání Browna a Bushe se zaměřovala na ekonomické problémy, s nimiž se potýkají obě země.

Brown nemá k Bushovi tak blízko jako jeho předchůdce Tony Blair. Oba však potvrdili, že mezi Británií a USA přetrvávají nadstandardní „zvláštní vztahy“. Tento vztah je silnější, než kdy před tím, řekl Brown.
 
Bush považuje za naivní si myslet, že Írán nemůže použít vědomosti o obohacování uranu nejen v energetice, ale i k výrobě atomové bomby.  Podle něj íránský režim prokázal, že není důvěryhodný. Britský premiér zdůraznil, že Teherán porušuje smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Shodli jsme se na potřebě posílit sankce proti Íránu a účinně je realizovat, řekl Brown v souvislosti s íránským odmítáním zastavit obohacování uranu. Teherán tvrdí, že mu jde jen o rozvoj energetiky.

Podstatná část setkání Browna a Bushe se zaměřovala na ekonomické problémy, s nimiž se potýkají obě země. „Shodli jsme se, že před červencovým zasedáním skupiny G8 uděláme vše pro zajištění ekonomické stability a růstu,“ řekl Brown, zatímco Bush potvrdil, že americké hospodářství zažívá „těžké chvilky“.

Oba politici se vyslovili pro co nejrychlejší uzavření katarského kola jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Brown také zdůraznil problém rostoucích cen potravin, které vyvolávají nepokoje v řadě zemí.