V Zimbabwe roste napětí, vláda obvinila opozici z přípravy převratu a zbrojí

Harare - V jihoafrickém Zimbabwe se dál stupňuje napětí mezi opozicí a vládou prezidenta Roberta Mugabeho. Ta obvinila opozičního vůdce Morgana Tsvangiraie z plánování převratu. Tsvangirai zase tvrdí, že Mugabe zneužívá moc a brání zveřejnění výsledků prezidentských voleb. Objevují se rovněž spekulace, že se Mugabeho režim připravuje na zásah proti opozici.

Podle vládního deníku The Herald opozice společně s Británií plánuje v Zimbabwe státní převrat. Na podporu svého tvrzení deník citoval úryvky z údajné korespondence Tsvangiraie s britským premiérem Gordonem Brownem. Tsvangirai dokument označil za padělek a obvinění za skandální. Odmítl, že by chtěl změnit režim v Zimbabwe nedemokratickou cestou. Jihoafrická republika, která k vývoji v Zimbabwe dosud zastávala neutrální stanovisko, vyzvala dnes volební komisi k neprodlenému vyhlášení výsledků prezidentských voleb.
 
Mugabeho režim mezitím posiluje vojenskou a policejní přítomnost po celé zemi. Do Zimbabwe navíc z Jižní Afriky míří loď plná čínských zbraní. Zásilka vzbuzuje obavy, že prezident Mugabe chce zbraně použít proti opozici.

Téměř tři týdny se v Zimbabwe čeká na zveřejnění výsledků prezidentských voleb, v nichž zřejmě zvítězil vůdce opozice Morgan Tsvangirai, ale není jasné, v jakém poměru. Pokud nezískal nadpoloviční většinu, jak tvrdí vláda a některé nezávislé instituce, mělo by se konat druhé kolo. To však opozice odmítá, je ochotná na něj přistoupit, pokud budou na něj dohlížet nezávislí mezinárodní pozorovatelé.
 
Volební komise připravuje na sobotu přepočítání hlasů, údajně musí zkontrolovat hlasovací lístky a vyšetřit nejasnosti. Podle jihoafrické opozice byli jako pozorovatelé přizváni jihoafričtí poslanci. Po přepočítání by prý mělo následovat okamžité oznámení výsledků.
 
Opozice několikrát neuspěla ve snaze domoci se soudního rozhodnutí, aby výsledky prezidentských voleb byly vyhlášeny okamžitě. Odmítá souhlasit s konáním druhého kola, protože jejich výsledky by Mugabeho stoupenci upravili.
 
Mugabeho vláda mezitím pokračuje v zatýkání, útocích a zastrašování zejména příznivců opozice. Po celé zemi rozmisťuje loajální jednotky armády a policie, aby nespokojencům a voličům opozice demonstrovala svou sílu. I organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že v povolebním období narůstají násilnosti proti Tsvangiraiovým stoupencům. Podle vůdce opozice by Mugabe měl být za pokračující zneužívání postavení a nátlak na obyvatelstvo postaven před soud.

Vydáno pod