Ministři vnitra EU se budou zabývat bezvízovým stykem s USA

Lucemburk - Evropská unie nehodlá kvůli bezvízovému styku se Spojenými státy pro všechny své členy plně otevřít americkým úřadům své databáze. Nejen o tom budou v Lucemburku jednat ministři vnitra států Evropské unie. Očekává se, že návrh projde.

Pověření by mělo umožnit jednotlivým státům jednat s USA samostatně. Zároveň by ale mělo dát Evropské komisi možnost k paralelním jednáním se Spojenými státy za celou EU.
 
Víza do USA teď potřebují občané všech členských zemí EU s výjimkou Slovinska a Řecka. Sedm zemí včetně Česka a Slovenska už s Američany podepsalo memoranda o porozumění. Ta by měla umožnit zrušení víz během několika měsíců. Možné zařazení do bezvízového systému USA by ale neznamenalo libovolné cestování.
 
Lidé by nejprve museli na základě americké legislativy získat souhlas. Hovoří se v této souvislosti o takzvaném elektronickém povolení cesty. Co přesně bude jeho získání obnášet, zatím není jasné. Američané na systému stále pracují.
 
Víza do USA teď potřebují občané všech nových zemí z rozšíření EU po roce 2004 s výjimkou Slovinska. Ze starých států unie to platí pouze pro Řecko.
 
Kromě víz se bude jednat například o připravovaném novém schengenském informačním systému, otázce rozsudků v nepřítomnosti, budoucnosti Europolu či boji s terorismem.