Topolánek jednal v Albánii o zlepšení ekonomických vztahů

Tirana - Premiér Mirek Topolánek je od včerejška na návštěvě v Albánii. S albánským ministerským předsedou Salim Berishou jednal o zlepšení ekonomických vztahů nebo o snahách Albánie začlenit se do Evropské unie a Severoatlantické aliance.

První návštěva českého premiéra Mirka Topolánka je pro Tiranu velká událost, všude vlají české vlajky a lidé mávají Topolánkovi na pozdrav. Vřelé přijetí se českému premiérovi dostalo i při setkání s jeho albánským protějškem Salim Berishou.
 
Hlavním tématem jejich jednání bylo vylepšení ekonomických vztahů, které dosud nebyly nejlepší. Podle obou politiků byly v této oblasti velké mezery. Čeští podnikatelé, kteří s premiérem Topolánkem do Albánie přijeli, by se zde rádi podíleli na nových projektech v oblasti energetiky. „Chceme vstupovat na albánský trh se zahraničními investicemi, chceme výrazným způsobem zvýšit naši obchodní spolupráci,“ prohlásil český premiér po jednání s Berishou.

Albánie plánuje postavit jadernou elektrárnu, v zemi je třeba obnovit infrastrukturu. Špatná je i ekologická situace, chybějí čističky odpadních vod nebo spalovny odpadů. O to všechno mají zájem čeští podnikatelé, kteří se do rozvoje Albánie chtějí se svými firmami zapojit.
 
Půdu pro dlouhodobé projekty a přímé investice má připravit dohoda o spolupráci, kterou v Tiraně za účasti obou premiérů podepsali zástupci českého i albánského ministerstva průmyslu a obchodu. 
 
Albánie usiluje o členství v Evropské unii i v Severoatlantické alianci. Premiér Berisha dnes přiznal, že než se jeho země stane součástí těchto organizací, musí se vypořádat s mnoha překážkami, jako jsou například špatně fungující soudy nebo korupce.
 
Albánie byla na posledním summitu NATO v Bukurešti přizvána k Akčnímu programu členství. Už v roce 2006 podepsala Albánie asociační a stabilizační dohodu s Evropskou unií. Mirek Topolánek dnes snahy Albánie o začlenění do těchto mezinárodních institucí podpořil. Řekl, že stabilita na Balkánu je pro českou zahraniční politiku prioritou.