Mugabe se nechce vzdát moci v Zimbabwe

Harare - Podle předběžných výsledků zimbabwský prezident Robert Mugabe prohrál volby, teď ale ve svém prvním povolebním vystoupení obvinil opozici ze spiknutí a vlastizrady. Podle něj plánuje opozice spolu s Brity státní převrat. Opozice to ale odmítá a chce, aby volební komise konečně zveřejnila oficiální výsledky prezidentského hlasování.

Tři týdny po volbách Zimbabwe stále nemá nového prezidenta. Oficiální vyhlášení výsledků je v nedohlednu. Podle všeho vyhrál kandidát opozice Morgan Tsvangirai. Jenže současná hlava státu Robert Mugabe vládne zemi jako premiér respektive prezident už 28 let a do důchodu se mu zatím rozhodně nechce.
 
„V roce 1980 jsme získali smutnou nezávislost. Od té doby jsme se propadli do nejhorší humanitární krize. Nemáme co jíst a může za to Mugabe," prohlásil opoziční lídr Morgan Tsvangirai.
 
Volební komise chce o víkendu znovu přepočítat hlasy a prověřit všechny nejasnosti okolo voleb. Opozice ale tvrdí, že její kandidát vyhrál už v prvním kole. Mugabe proto přešel do útoku. Po celé zemi rozmisťuje vojáky. Vládní noviny navíc otiskly domnělou korespondenci Tsvangiraie s britským premiérem Gordonem Brownem. Mugabe pak obvinil Londýn z přípravy revoluce a neokolonialismu. 
 
„Chcete snad, aby se Britové vrátili? Chcete se zase nechat řídit Brity? To by se stalo, kdyby vyhrála opozice. Já vás ale varuji. Tohle nikdy nedopustím,“ řekl v dnešním projevu Mugabe.
 
Mugabe navíc čeká zásilku od svého spojence. K africkým břehům míří čínská loď plná munice a zbraní. Zastavit jí nikdo nemůže. Všechna povolení jsou v pořádku. 
 
„Nechápu čínskou vládu. Proč to sem posílá? Copak neví, že naše země není ve válce? Tady bojuje jen prezident proti obyčejným lidem,“ reagoval Morgan Tsvangirai. 

Tsvangirai už opustil smířlivou rétoriku. Dřív tvrdil, že Mugabeho po odchodu z funkce nebude pronásledovat. Teď už prohlásil, že ho požene před soud. Pomoci mu měli prezidentovi spolustraníci, kteří chtějí Mugabeho sesadit. Z dohody ale sešlo. Rebelové ve vládní straně zjistili, že je jich příliš málo.