Meningokokové infekce postihnou ročně stovku Čechů

Praha - Životu nebezpečnými meningokokovými infekcemi ročně v České republice onemocní průměrně 100 lidí. Nejčastěji děti a dospívající. Asi 10 procent nemocných chorobě podlehne. Většinu úmrtí má na svědomí meningokoková sepse, zemře zhruba čtvrtina pacientů, u nichž tato forma infekce vypukne. Meningokok se šíří vzdušnou cestou, nejčastěji při úzkém kontaktu, kašlem, kýcháním, líbáním. Šíří se výhradně mezi lidmi a mimo lidský organismus přežívá jen několik vteřin.

K polovině úmrtí dochází do 24 hodin od projevu prvních příznaků nemoci. Podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové infekce prognóza pacientů velmi záleží na časné diagnostice praktických lékařů a na akutní péči záchranářů.

Stav dvaadvacetileté studentky je vážný

Pravděpodobně meningokoková sepse postihla tento čtvrtek dvaadvacetiletou studentku, která je nyní v péči liberecké nemocnice. Její stav je podle lékařů závažný. Ve stejné nemocnici prý leží další dva pacienti. Patnáctiměsíční chlapec z Liberce a pětiměsíční hoch z Ústí nad Labem. Jejich stav je prý stabilizovaný. Všichni pacienti onemocněli typem B, proti kterému neexistuje vakcinace.

Počátkem dubna si infekce vyžádala první oběť - tříletého chlapce z Liberecka. Ze školky odvezli chlapce rodiče nejprve do liberecké nemocnice, po několika hodinách jej ale lékaři kvůli prudkému zhoršení zdravotního stavu letecky přepravili do ústecké nemocnice. Tam chlapec asi po pěti hodinách zemřel. V polovině března zemřela v plzeňské fakultní nemocnici pětiletá holčička na infekci meningokoka typu C, na počátku ledna podlehl infekci patnáctiletý chlapec z Tábora.

Rizikové jsou zakouřené prostory, stres a únava

Českou populaci ohrožuje meningokok typu B a C, jen proti „céčku“ mohou rodiče své děti ochránit očkováním. Nemoc snadněji propukne u oslabených lidí, například dětí do tří let věku. U starších dětí a dospívajících hraje roli stres, únava a pobyt v zakouřeném prostředí, kde se vyskytuje mnoho lidí. Nezřídka prý nemoc propukne po návštěvě diskotéky.

Inkubační doba činí jeden až osm dní. Pokud lékař nemoc odhalí včas, je šance, že průběh nebude závažný. Naopak zpoždění v diagnostice a léčbě může prý vést k úmrtí pacienta. Část z nich přitom umírá doma, při převozu nebo krátce po přijetí do nemocnice.

Nemoc se zpočátku projevuje jako chřipka, tedy teplotou, únavou a bolestmi svalů, kloubů a břicha. Od chřipky se nemoc liší výskytem takzvaných petechií, drobných tečkovitých krvácení v kůži. Mohou se projevit po celém těle. Po vzniku petechií už ale může být průběh onemocnění velmi rychlý.

Meningokokové infekce ohrožují lidské životy i jinde na světě. Ve východní Evropě se vyskytuje meningokok typu A, ve Spojených státech typu Y. Onemocnění hrozí i cestovatelům v subsaharské Africe a v arabských zemích. Například poutníci do saúdskoarabské Mekky se musejí povinně nechat naočkovat tetravakcínou, která chrání proti typům A, C, Y a W135.