Gašparovič pravděpodobně podepíše kontroverzní tiskový zákon

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes potvrdil, že pravděpodobně podepíše kontroverzní tiskový zákon. Ten slovenský parlament schválil i přes protesty opozice a vydavatelů. Nejkritizovanější část zákona je právo na odpověď. Prezident to oznámil po setkání s šéfem Sdružení vydavatelů periodického tisku Milošem Nemečkem a s předsedkyní Slovenského syndikátu novinářů Zuzanou Krútkou.

„Pravděpodobně zákon do parlamentu nevrátím a podepíšu ho,“ oznámil dnes Gašparovič. Odpůrci nového předpisu přitom spoléhali na to, že prezident zákon vrátí zpět poslancům. 

Slovenský parlament schválil kontroverzní normu minulý týden v původní podobě a nezapracoval do ní připomínky médií ani opozice. Titulní stránky slovenských deníků předtím na protest proti zákonu vyšly s černým rámem na titulní straně, listy otiskly i vyjádření svých obav o nezávislost tisku a redakční nezávislost v zemi.

V novém zákoně zůstalo i nejvíce kritizované právo na odpověď, podle kterého budou muset noviny zveřejňovat reakce i na pravdivé články. Sdělovací prostředky se obávají hlavně toho, že je dotčené osoby zahltí svými reakcemi a tisk nebude ke čtení. Jestliže vydavatelé odmítnou odpovědi publikovat, vystaví se pokutám do 150.000 slovenských korun a drahým soudním sporům.