Papež navštívil v New Yorku synagogu, americká média hodnotí jeho návštěvu pozitivně

New York - Benedikt XVI. pokračuje ve své cestě po Spojených státech. Jako první papež v historii navštívil americkou synagogu, a to v New Yorku. Při pátečním projevu v OSN apeloval na členské země, aby světové krize řešily společně. Vyslovil se také pro ochranu lidských práv.

Papežova návštěva je v USA hodnocena velmi pozitivně. Američtí komentátoři soudí, že je Benedikt XVI. velice zkušený a šikovný diplomat, kterému navíc nechybí odvaha dotýkat se témat, která mohou být citlivá pro Vatikán nebo pro americkou společnost. Tím se míní především zneužívání dětí americkými kněžími, ke kterému se papež vyjádřil velice rázně hned na počátku své cesty. 

Podobně americká média hodnotí i včerejší projev, v němž se dvakrát nepřímo dotknul americké zahraniční politiky. Do jisté míry posvětil americkou invazi do Iráku, proti které se Vatikán původně stavěl velice ostře. Zároveň naznačil americké diplomacii, že je třeba respektovat OSN a snažit se na její půdě kooperovat ve prospěch vyřešení konfliktů ve světě. 

Kladně byla vnímána také návštěva newyorské synagogy, byť tisk zmínil papežovo členství v nacistické organizaci Hitlerjugend.