Trasu olympijské pochodně v Thajsku nepoznamenaly incidenty

Bangkok - Bez protičínských incidentů se dnes obešel pochod s olympijským ohněm v thajské metropoli Bangkoku. Desetikilometrový úsek z čínské čtvrti ke královské rezidenci absolvovalo na 80 běžců s pochodní pod dohledem 2000 policistů, vojáků a čínských strážců. Do ulic vyšly tisíce Thajců a čínských turistů s čínskými vlajkami. Jediná protičínská demonstrace se odehrála několik kilometrů od pochodu olympijského ohně před budovou OSN.

Tamní demonstraci za Tibet ale konkurovala akce asi 200 čínských sympatizantů. Když se nedaleko od nich běžec s pochodní objevil, začali dělat sympatizanti v červených tričkách hluk, aby přehlušili volání „Svobodu pro Tibet“ aktérů protistrany. Pochodeň ale bez přerušení pokračovala v cestě. Nestřetli se ani demonstranti, neboť obě skupiny od sebe oddělovaly bezpečnostní síly. 

Policisté přítomní na trase pochodně měli zabránit opakování incidentů, které provázely štafetu mimo jiné v Paříži, Londýně a San Francisku. Při krátkém ceremoniálu před zahájením olympijské štafety thajský premiér Samak Suntcharavedž řekl, že olympijské hry by neměly být politizovány: „Potvrzujeme svůj postoj, podle něhož oddělujeme jasně politiku od sportu. Thajsko je připraveno organizovat štafetu spořádaně a pokojně,“ zdůraznil. Thajsko a Čína udržují těsné vztahy.

Thajský premiér varoval, že úřady nebudou tolerovat žádné násilí a policie by mohla vyhostit z Thajska každého cizince, který by se pokusil o nelegální akci. 

Pochodeň nyní zamíří mimo jiné do Kuala Lumpuru, Canberry, Nagana nebo do Soulu, od května ji pak čeká dlouhá trasa po čínských územích, která má vyvrcholit 6. srpna, kdy ukončí svou pouť v Pekingu.