Europoslanci vymýšlejí náplň nové profese: prezidenta Evropské unie

Brusel - V Bruselu vymýšlejí náplň práce pro unijního prezidenta, oficiálně stálého předsedu Evropské rady. Funkce s mandátem na dva a půl roku vznikne po stvrzení Lisabonské smlouvy. Zatím je jasné, že hlava sedmadvacítky bude řídit summity a reprezentovat ve světě. Pravomoci ale moc čitelné nejsou a můžou se křížit s kompetencemi dalších unijních špiček.

Jméno ještě nikdo nezná. Zatím není ani jasné, co přesně bude dělat. Prezident Unie se ujme funkce, až začne platit Lisabonská smlouva, tedy nejdříve 1. ledna 2009. „Prezident bude reprezentovat Unii navenek a předsedat evropským radám,“ plánuje britský liberální europoslanec Andrew Duff. 

Může jít o administrativní post, nebo z něj může vyrůst vlivná osobnost, pak by mohl zastínit ostatní vysoké představitele, hlavně předsedu komise. „Je možné, že dojde k určitému střetu nebo ke konkurenci mezi těmito funkcemi. Myslím, že také pro občany nebude zcela jasné, kdo vlastně za Evropskou unii skutečně mluví,“ soudí europoslanec Jan Zahradil (EPP-ED, ODS).
 
Prozatím je shoda alespoň v tom, že by prezident a předseda komise měli mít stejné požitky. To je plat kolem 270 tisíc eur, výdaje na bydlení a tým asi dvaceti lidí. Očekává se boj mezi velkými a malými, starými a novými státy. Nová funkce může také oslabit české předsednictví EU.
 
Smlouvu zatím schválilo 9 ze 27 zemí. Jednání o prezidentovi se rozproudí ve druhé půlce roku. Rozhodnout by se mohlo na prosincovém summitu.

Vydáno pod