Paraguay bude volit nového prezidenta

Asunción - Necelé tři miliony voličů v Paraguayi vybírají nového prezidenta. Mezi kandidáty vede politik levého středu, bývalý katolický biskup Fernando Lugo. V případě jeho vítězství by skončila 60letá vláda pravicové strany Colorado.

Colorado je nejdéle vládnoucí stranou na světě a do bojů o funkci prezidenta nasadila ženu, bývalou ministryni školství Blancu Ovelarovou. Třetím z kandidátů vyrovnaného souboje je armádní generál ve výslužbě Lino Oviedo. Volby jsou jednokolové, vítěz se ujme prezidentské funkce na 5 let. 

Na volby dohlížejí desítky mezinárodních pozorovatelů. V chudé jihoamerické zemi se všudypřítomnou korupcí to nebudou mít lehké. „Prohlédneme pečlivě každý hlasovací lístek, abychom byli jisti, že se nic bláznivého nemůže stát,“ řekl už před volbami jeden z členů Lugova volebního týmu. „Jsme ochotni přijmout jakýkoliv výsledek voleb, a to samé chceme od dalších kandidátů,“ řekla zase dnes novinářům Ovelarová.

Lugovu kandidaturu podporuje středolevá koalice, která sdružuje farmářské skupiny, odbory a také tradiční Liberální stranu. Colorado, tradiční strana pravého středu, která dlouho podporovala diktátora Alfreda Stroessnera, než ho v roce 1989 pomohla vypudit, v nynějších volbách stojí za Overalovou. Třetí kandidát Lino Oviedo je reprezentantem krajně pravicového Národního svazu etických občanů (UNACE). 

Kromě prezidenta bude 2,8 milionu voličů vybírat také 80 poslanců a 45 senátorů. Rozhodnou také o složení vlády 17 departementů. Paraguay je chudá země s 5,6 miliony obyvatel. Známá ve světě je hlavně svými korupčními aférami a také pašováním. Černý trh kvete díky ilegálnímu dovozu elektroniky, cigaret, alkoholu a také zbraní. Země je zcela závislá na dovozu potravin.

Vydáno pod