Izraelská armáda má problém kvůli zabitému novináři a mučení Palestinců

Jeruzalém - V pásmu Gazy znovu tekla krev. Palestinští radikálové hlásí 5 zabitých, izraelská armáda 13 zraněných. Její útoky ale pokračují bez ohledu na nevoli a demonstrace, které vyvolala čtvrteční smrt palestinského kameramana pracujícího pro agenturu Reuters.

Izraelské ozbrojené síly mají problém. Kvůli zabitému palestinskému kameramanovi protestují v Ramalláhu jeho kolegové novináři i další Palestinci. Teď žádá vyšetření události humanitární organizace Human Rights Watch. A polemika kolem tragického útoku už plní i stránky izraelských deníků. 

Podle vyšetřování Human Rights Watch posádka izraelského tanku střílela buď z nedbalosti anebo záměrně na kameramana Fadela Šánu a další tři lidi, kteří byli vedle něj. Ve chvíli útoku sice probíhal boj mezi izraelskými silami a palestinskými militanty, ale kameraman nebyl v blízkosti boje. Vozidlo, ve kterém jel 23letý kameraman, bylo označeno jasně a velkými písmeny TV. Zásah střely ho zcela zničil. 

„Naprosto odsuzujeme tuto eskalaci násilí. Taková tragédie vůbec nebyla nutná. Útok maří naděje na jakoukoli mírovou dohodu,“ vyjádřil se palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí. Izraelská armáda se zatím k obviněním oficiálně nevyjádřila.

Není to přitom jediný problém, kterému teď čelí. Deník Jediot Achronot přinesl drsná svědectví izraelských vojáků o jejich vlastních praktikách mučení zadržených Palestinců. „U jednoho jsme při prohlídce našli nůž, a když říkal, že ho veze své mámě na krájení zeleniny, všichni se na něj vrhli a bili ho vším možným, železnými tyčemi, po hlavě, všude. Pak ho jeden voják začal škrtit, až zmodral a ztratil vědomí. Bylo mu tak sedmnáct nebo osmnáct,“ řekl například jeden z izraelských vojáků.

Svědectví jako toto plní celkem 100 stránkový spis. Organizace, která ho zveřejnila, chce svým krokem vyvolat v Izraeli debatu o tom, jak se mladí vojáci vyrovnávají se službou v extrémních podmínkách.