Současnou společnost trápí dva extrémy: obezita a vychrtlost

Praha - Současnou společnost čím dál více trápí dva extrémy: obezita a vychrtlost. Oba způsobují zdravotní problémy a s oběma bojují vlády po celém světě s vynaložením nemalých finančních prostředků.

Obezita může způsobovat cukrovku, vysoký krevní tlak, cévní onemocnění, zažívací, ortopedické a kožní problémy, ale i psychické a sexuální obtíže. V České republice trpí nadváhou polovina populace a každý pátý Čech je obézní. Druhým extrémem je vyhublost. S tou většinou bojují mladé dívky, které vidí ideál krásy v superštíhlých modelkách. Hlavním strašákem je mentální anorexie - odmítání potravy. Věk nemocných se totiž snižuje. Navíc se vyléčí jen asi třetina lidí, šest procent umírá. 

Obezita: problém není v kaloriích, ale v nedostatku pohybu
 
Nová studie rakouských vědců tvrdí, že obezitu způsobuje především nedostatek pohybu. Lidé jedí stejně jako před sto lety. Kalorický přínos je někdy dokonce nižší, ale spotřebují daleko méně energie. Běžný úředník se denně pohybuje jen 20 až 30 minut. Potřeba by přitom byla nejméně hodina chůze. 
 
„Diety nejsou trvalým řešením. Můžete zhubnout za týden o 5 kilogramů, ale dlouhodobě to nefunguje. Redukce váhy dosáhnete jen mnoha malými krůčky,“ dodal sportovní lékař Paul Haber.
 
Boj s obezitou přináší mnohdy kuriózní případy. Například v anglickém Blackpoolu mají obtloustlé děti utrum s tradiční plážovou zábavou. Ty, které váží víc než padesát kilo, nesmějí jezdit na oslících. Podle ochránců zvířat jde totiž o týrání. Vyhláška je sice dobrovolná, radnice ji ale všem důrazně doporučila.
 
Ve Walesu zase začaly pro tlouštíky jezdit speciální sanitky s navijákem. „Tři čtvrtiny záchranářů odcházely předčasně do důchodu kvůli zdravotním problémům - zejména se zády. Vybavení nových ambulancí jim usnadní práci,“ vysvětluje ředitel záchranné služby Tom Cowley. 
  
Vychrtlost: Francie nasadí v boji proti anorexii nový zákon

Závažným problémem je také vyhublost. S tou většinou bojují mladé dívky, které vidí ideál krásy v superštíhlých modelkách. Hlavním strašákem je mentální anorexie - odmítání potravy. Věk nemocných se snižuje. Vyléčí se jen asi třetina lidí, šest procent umírá.
 
Paříž, centrum módního průmyslu, teď podnikla zásadní opatření. Francouzské Národní shromáždění schválilo návrh zákona, který podněcování k anorexii umožní trestat. Svůj souhlas ale ještě musí připojit Senát. „Návrh zákona představuje zlom v boji s anorexií,“ věří ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová.
 
Nová pravidla by přitom mohla zcela otřást módním trhem a někteří návrháři jsou proti. Problémy by měli jak na přehlídkách, tak s fotografiemi v časopisech nebo na internetu. Je tu i otázka, co už je přílišná hubenost. Návrh zákona totiž není konkrétní. „Zákon upozorní na to, že anorexie je společenský problém. Že by ale mladé ženy kvůli němu začaly dbát o své zdraví, to si nemyslím,“ předpovídá však psycholožka Karen Demanteová.

Příliš vychrtlé manekýny už nesmějí podle zákona na přehlídková mola například v Madridu nebo v Miláně.

Vydáno pod