EU zpřísní pravidla pro obchod se zbraněmi

Brusel - Evropská unie schválila zpřísnění pravidel pro obchod se střelnými zbraněmi a jejich držení. Střelnou zbraň si tak například budou moci koupit jen lidé starší 18 let. Zpřísní se i podmínky pro používání zbraní nezletilými. Informovala o tom Evropská komise.

Změny pravidel z počátku 90. let zahrnují i rozšíření stávajících pravidel pro povinné označování zbraní nebo doby pro uchovávání dat o zbraních. Každý členský stát bude muset na základě nové směrnice vytvořit počítačový systém nebo databázi, ve které budou data o střelných zbraních uchovávána alespoň 20 let.

Věkové omezení na nákup zbraní se týká i replik, které jsou určitými úpravami přeměněny na běžné střelné zbraně. Nově se zavádí také povinnost označovat střelné zbraně určené k trvalému civilnímu použití, které původně byly součástí armádních arzenálů.

„Česká republika tyto požadavky dávno splňuje, naopak jsem ještě dále, než EU v současnost stanovuje. I filosofie současného zákona o střelných zbraních a střelivu je velmi dobrá, pouze v jeho znění jsou technické a administrativní chyby,“ říká k novým pravidlům předseda Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva Rudolf Fulín.

Cílem změn je získat účinnější nástroje pro boj proti organizovanému zločinu či černému obchodu se zbraněmi. Úpravy a rozšíření starých pravidel mají totiž zajistit lepší možnosti sledování pohybu zbraní.

Státy teď budou mít dva roky na to, aby nová pravidla zapracovaly do svých národních legislativ.