Němečtí pošťáci zahájili varovné stávky, zpozdí se tři miliony dopisů

Berlín - Vlnu varovných stávek dnes zahájili zaměstnanci německé pošty. Chtějí tak zvýšit tlak na vedení společnosti Deutsche Post, aby ustoupilo požadavkům na zvýšení mezd. Stávky následují po neúspěšném sobotním jednání o mzdách mezi odbory a vedením společnosti. Podle odborového svazu Ver.di stávky zpozdí doručení zhruba tří milionů dopisů.

Ver.di odmítl nabídku vedení pošty na zvýšení mezd o 5,5 procenta s prodloužením pracovní doby o půl hodiny z nynějších 38,5 hodiny týdně. Požaduje nárůst mezd o sedm procent, ochranu pracovních míst a další ústupky. Varovné stávky většinou znamenají jen dočasné přerušení práce, odborový svaz však také svolal na tento týden zaměstnance pošty, aby rozhodli o případné stávce, která by začala nejpozději 2. května. 
 
Německu se v uplynulých dvou letech ekonomicky dařilo a zaměstnanci proto nyní chtějí vyšší podíl na tomto úspěchu, když v předchozích letech jejich mzdy kvůli podpoře ziskovosti firem spíše klesaly. Ekonomové a podnikatelské skupiny však varují před vysokým růstem mezd, protože by mohl zvýšit inflaci a ohrožuje také vznik nových pracovních míst.

Letošní rok je ve znamení obrovského růstu mezd v Německu. Koncem února se podařilo mocnému Odborovému svazu pracujících v kovoprůmyslu IG Metall vyjednat zvýšení mezd pro 85 000 zaměstnanců v západoněmeckém ocelářství o 5,2 procenta. Jde údajně o nejvyšší růst mezd v tomto sektoru za 16 let. Zvýšení mezd si vymohli i zaměstnanci ve veřejném sektoru.

Vydáno pod