Podle Velké Británie se Mugabe snaží „ukrást“ zimbabwské volby

Londýn/Harare - Velká Británie dnes obvinila zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho ze snahy zfalšovat výsledky březnových voleb. Podle britského ministra zahraničí Davida Milibanda částečné přepočítávání volebních výsledků, které si vyžádala Mugabeho vláda, není důvěryhodné a provázejí ho manipulace s volebními urnami i zatýkání členů volební komise. Zimbabwská opozice navíc musí podle Milibanda čelit násilné kampani, kterou proti ní kontroverzní prezident rozpoutal.

„V Zimbabwe pokračuje ústavní krize a prezident Mugabe stále usiluje o to, ukrást volby,“ uvádí se v Milibandově prohlášení. Podle něj průběh přepočítávání volebních výsledků, které pokračuje absurdně pomalým tempem, nemůže v nikom vzbuzovat důvěru. „To jen podporuje podezření, že se prezident Mugabe snaží zvrátit již vydané výsledky… Je-li tomu tak, jsme svědky parodie na demokracii.“

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai se dnes setkal na okraj konference OSN v Ghaně s generálním tajemníkem Pan Ki-munem a podle agentury AFP vyzval OSN a Africkou unii k intervenci v zimbabwské krizi.

Zimbabwská volební komise na žádost vlády od soboty přepočítává výsledky parlamentních voleb ve 23 obvodech z celkových 210. Její závěry nejspíš nebudou známy před koncem tohoto týdne.

Výsledky souběžných prezidentských voleb nebyly ještě vůbec vyhlášeny. Vůdce hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai v nich podle všeho vyhrál, ale zřejmě nezískal nadpoloviční většinu, která by mu zajistila přímé vítězství bez nutnosti konání druhého kola. Mugabeho vládní Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na druhém kole prezidentských voleb trvá.

Opozice tvrdí, že Mugabe oddaluje vyhlášení volebních výsledků, aby získal čas na násilné zastrašování a připravil si půdu pro vítězství v druhém kole. Podle ODM si útoky vládních milicí na příznivce opozice vyžádaly deset obětí na životech, stovky zraněných a zatčených.

Vydáno pod