Italská policie rozbila síť padělatelů olivového oleje

Řím - Italská policie rozbila síť, která se specializovala na padělání olivového oleje. Policisté zajistili 25 000 litrů podřadného oleje, deklarovaného jako vysoce kvalitní extra panenský olivový olej, a zadrželi 25 osob. Po zásahu proti padělatelům vína začátkem tohoto měsíce je to další rána organizovanému zločinu, který se v Itálii specializuje na padělání potravin.

„Zadrželi jsme 25 osob a dalších 14 podezřelých nesmí opustit své bydliště. Všichni čelí obvinění, že výhodně nakupovali levný rostlinný olej, z něhož přidáním chlorofylového barviva a beta-karotenu vyráběli zdánlivě vysoce hodnotný extra panenský olivový olej,“ oznámil poručík Antonio Citarella, který řídí v jihoitalském Bari speciální jednotku bojující proti padělatelům.

Podle Citarelly byla většina zabaveného oleje určena pro zahraniční odběratele, především v Německu a ve Spojených státech. Policie zahájila vyšetřování případu už loni v říjnu v Turíně na severu země, když se na ni řada konzumentů obrátila se stížností na kvalitu oleje zakoupeného v běžné distribuční síti.

Itálie je po Španělsku druhým největším výrobcem olivového oleje v Evropské unii. Italští výrobci ročně produkují zhruba pět milionů litrů olivového oleje rozsáhlé kvalitativní škály a nynější aféra jim může na mezinárodním poli citelně zkomplikovat život.