Sarkozy se snaží zmírnit protifrancouzské nálady v Číně

Paříž/Peking - Francouzská vláda se snaží uklidnit napjaté vztahy s Pekingem. Čínské politiky a veřejnost pobouřily nedávné útoky na olympijskou pochodeň v Paříži. S omluvným dopisem pro členku olympijské štafety přijel do Číny předseda francouzského Senátu.

Sedmadvacetiletou postiženou šermířku Ťin Ťing čínská média oslavují jako hrdinku. Když před 14 dny v Paříži nesla ulicemi města olympijský oheň, ukryla pochodeň před demonstranty do svého kolečkového křesla, a chránila ji tak vlastním tělem. Právě tento výjev v Číně roznítil protifrancouzské nálady.

„Nepřinášela jsem jen olympijskou pochodeň, přinášela jsem i přátelství čínského lidu,“ řekla novinářům Ťin Ťing. Symboliku události si uvědomil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy a zaslal dívce emotivně laděný omluvný dopis. Do Šanghaje s ním poslal předsedu francouzského Senátu Christiana Ponceleta. „Chci vás ujistit, že incidenty, uspořádané v tento smutný den několika lidmi, neodrážejí skutečné cítění mých spoluobčanů vůči čínskému lidu,“ píše francouzský prezident v dopise. Sarkozy ocenil také mimořádnou osobní odvahu sportovkyně a pozval ji jako svého hosta na návštěvu Francie.

Diplomatický zásah francouzské vlády byl nutný. Tisíce lidí o víkendu v čínských velkoměstech protestovaly před supermarkety francouzské sítě Carrefour a na internetu šířily výzvy k bojkotu francouzského zboží. Omluvu atletce ale vzápětí srazil krok pařížské radnice, která přes odpor radních Sarkozyho strany udělila čestné občanství tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi a nedávno uvězněnému čínskému disidentovi Chu Ťiaovi.

V nejbližších dnech se čínské nervy pokusí uklidnit ještě další diplomatičtí vyslanci Francie. Bývalý francouzský předseda vlády Jean-Pierre Raffarin by se měl setkat s čínským premiérem a na konci týdne by měl do Číny zavítat i Sarkozyho poradce Jean-David Levitte.