EU se utápí v utopické vizi jednoty, řekl Klaus na návštěvě Německa

Berlín - Prezident Václav Klaus dnes setkáním s německým prezidentem Horstem Köhlerem zahájil dvoudenní pracovní návštěvu Německa. Před polednem dorazil i s chotí Livií do prezidentského sídla v berlínském zámku Bellevue. Se svým protějškem hovořil především o ratifikaci Lisabonské smlouvy a o chystaném českém předsednictví v EU. Večer vystoupil v Bertelsmannově nadaci s projevem k tématu Budoucnost Evropy.

Prezidenti si během oběda vyměnili názory mimo jiné na Lisabonskou smlouvu o budoucím fungování EU, jejíž ratifikace v obou zemích bude vyžadovat i podpisy hlav států. V Česku i Německu se smlouva zřejmě dostane k ústavnímu soudu, protože někteří poslanci chtějí mít jistotu, že její přijetí neomezí kompetence státu.

Postoje prezidentů v této otázce nejsou shodné. Zatímco Německo je advokátem Lisabonské smlouvy, Klaus není jejím velkým přítelem a považuje ji za přebarvenou euroústavu. Respektuje ale většinový názor české politické scény. Prezidenti se shodují v tom, že ji nepodepíší, dokud ústavní soud nerozhodne.

Dalším tématem rozhovoru byly i bilaterální vztahy a volný pohyb pracovních sil, kterému německá strana může až do roku 2011 bránit tím, že bude uplatňovat právo výjimky. Klaus je kritikem této německé zdržovací strategie. Považoval by za logické, kdyby se německý pracovní trh otevřel už v roce 2009, protože jej Češi podle něj neohrožují. Köhler na to má sice podobný názor, ale v Německu o této otázce nerozhoduje prezident, ale vláda, která si myslí opak.

Název večerní Klausovy přednášky v berlínské Bertelsmannově nadaci zní Budoucnost Evropy - Beethovenova Óda na radost, nebo Schönbergova dodekafonie? Klausův projev byl na německé poměry provokativní a dosti šťavnatý. Český prezident popsal unii jako umělé sbratření. Opakovaně vyjádřil svou obavu ze ztráty svobody pro obyčejné lidi a žádal, aby Evropská unie vrátila některé kompetence zpět na národní nebo nižší úrovně. Diskusi po Klausově přednášce uvedl komentářem bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker.

Ve čtvrtek ráno se český prezident setká s ministerským předsedou spolkové země Berlín Klausem Wowereitem, během dopoledne se vrací do České republiky. Jde o jeho první oficiální návštěvu Německa po znovuzvolení prezidentem; její slavnostní charakter podtrhuje podle zpravodajky ČT Hany Scharffové fakt, že je dvoudenní.

Klaus byl v Berlíně naposledy loni v prosinci, kdy tu představil německý překlad své knihy o klimatických změnách Modrá, nikoli zelená planeta. Holandský překlad prezentoval v úterý během jednodenní pracovní návštěvy Nizozemska. Během ní se setkal s nizozemskou královnou Beatrix a premiérem Janem Peterem Balkenendem, s nimiž hovořil především o tématech spojených s českým předsednictvím EU v roce 2009.