V Súdánu sčítají obyvatele - poprvé po patnácti letech

Chartúm - V Súdánu dnes začalo sčítání obyvatel, první od roku 1993. Jde teprve o páté sčítání obyvatel a domů v historii, skončit má 6. května.

Sčítání lidu je jednou z podmínek mírové smlouvy, kterou v roce 2005 podepsala vláda se zástupci Jižního Súdánu. Kvůli vzájemným sporům ale začalo s týdenním zpožděním.

Zmíněná mírová smlouva ukončila jednu z nejdelších občanských válek Afriky, která si vyžádala téměř dva miliony životů. Černošský jih a arabský sever spolu začaly bojovat hned po získání nezávislosti Súdánu v roce 1956. V roce 2003 se navíc rozhořel nový konflikt - nearabské kmeny a arabské milice proti sobě začaly bojovat i v Dárfúru. Tamní rebelové už řekli, že budou sčítání lidu bojkotovat.

Podle OSN zemřelo v Dárfúru za posledních pět let 300 000 lidí. Súdánský vyslanec u OSN ale považuje číslo za nadhodnocené. Na sčítání dohlíží 200 pozorovatelů a pracuje na něm 60 000 úředníků. OSN loni odhadlo počet obyvatel na 38 a půl milionu, lidé se ale kvůli strachu z konfliktům většinou po Súdánu stěhují z místa na místo a význam sčítání většinou nechápou.

Vydáno pod