Sarkozy do Polska nepřijede kvůli věčným tahanicím polských politiků

Varšava/Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odložil dnešní návštěvu Polska. Podle francouzského tisku byly důvodem protokolární spory mezi polským premiérem Donaldem Tuskem a prezidentem Lechem Kaczyńským. Tusk to ale odmítl s tím, že francouzský prezident přijede do Polska 9. května a důvodem odkladu jsou události ve Francii, při nichž je přítomnost prezidenta nutná.

Podle úterního francouzského deníku Le Figaro se ale Tusk domníval, že Kaczyńskému se v programu návštěvy věnuje příliš mnoho místa. Francouzi prý nakonec tváří v tvář neschopnosti Poláků se dohodnout ztratili trpělivost a návštěvu odřekli. Podle Michala Kamińského z kanceláře prezidenta nebyl polsko-francouzský summit odvolán, ale pouze přesunut. Oficiálním důvodem byl pohřeb známého francouzského básníka, kterého se chtěl Sarkozy zúčastnit. 
 
Sarkozy v červnu dorazí i do Prahy

Sarkozy či premiér François Fillon chtějí před zahájením francouzského předsednictví v Evropské unii 1. července letošního roku navštívit všechny členské země. Do Prahy by měl francouzský prezident přijet v červnu.
 
Polsko má ve vztazích mezi Francií a novými členy EU svým způsobem výjimečné místo. Francouzi, Poláci a Němci se pravidelně scházejí v rámci takzvaného výmarského trojúhelníku a Sarkozy řadil Polsko do šestice států, která měla podle jeho někdejších představ unii řídit. Tyto představy už ale opustil.

Diplomatické spory mezi polskou vládou a prezidentem trvají již několik týdnů

Polsko v těchto dnech řeší i další potyčky mezi vládou složenou z liberálů a lidovců a prezidentem Kaczyńským, příznivcem konzervativní opozice. Jde o obsazení velvyslanectví v řadě zemí a o to, že vláda neví o krocích prezidenta například vůči Gruzii nebo Ukrajině.

Polsku chybí 18 velvyslanců. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nechce poslat do daných zemí lidi vybrané prezidentskou kanceláří a na stole Kaczyńského naopak leží návrhy na jmenování velvyslanců vybraných Sikorským. Pat trvá už několik týdnů.

Do Gruzie prezident v pátek vyslal vlastní delegaci. Byla to prý odpověď na prosbu Tbilisi o podporu poté, co se Moskva rozhodla upevnit spolupráci se separatistickými republikami na území Gruzie. O výjezdu ministerstvo zahraničí nevědělo. Diplomaté varují, že dlouhodobý konflikt mezi kanceláří premiéra a prezidentským palácem může vážně oslabit zahraniční politiku Polska.