Bratranec kolumbijského prezidenta zatčen kvůli spojení s pravicovou guerillou

Bogotá - Kolumbijská policie zadržela bratrance prezidenta Álvara Uribeho pro podezření z vazeb na pravicové rebely. Mario Uribe se s nimi údajně setkal v roce 2002 a žádal je o podporu pro svou senátní kampaň. Byl zadržen v úterý, když se pokoušel získat azyl na kostarickém velvyslanectví.

Mario Uribe obvinění popírá, loni v říjnu však už složil funkci senátora. Je už několikátým takto obviněným prezidentovým spolupracovníkem, v aféře s podporou polovojenských skupin je ale zatím nejvýše obviněným člověkem.
 
K pravicovým milicím má blízko i sám prezident, který s nimi před pěti lety uzavřel dohodu o příměří. Letos také Uribe schválil útok na základnu kolumbijských levicových povstalců z hnutí FARC v sousedním Ekvádoru, což vedlo k diplomatické roztržce a zvýšilo napětí v oblasti.
 
Pravicové milice založili velkostatkáři a narkobaroni, aby je chránily a současně bojovaly s levicovými skupinami. Oddíly začaly vznikat před více než dvěma desítkami let. Stejně jako jejich protivníci jsou i jejich příslušníci obviňováni z porušování lidských práv a zločinů proti lidskosti. Často se jejich terčem stávali bezbranní vesničané, svůj boj nezřídka financovali z obchodu s drogami i vydíráním. Některé ze skupin byly i na americkém seznamu teroristických organizací.