Clintonová i Obama jsou s výsledky primárek v Pensylvánii spokojení

Washington - Clintonová odvrátila další Obamův mečbol. Podle očekáváni v Pensylvánii uspěla a opět ukázala, že souboj o Bílý dum nevzdá. "Američané nemají ve zvyku utíkat z bojiště. A proto si zaslouží prezidenta, který se chová stejně," řekla dnes Clintonová.

Také Barack Obama se po zveřejnění volebních výsledků tvářil spokojeně. Celkové vedení si s přehledem udržel, vítězství v Pensylvánii pro něho bylo nedosažitelné a porážku o deset procent bral jako přijatelnou. „Gratuluji senátorce Clintonové. Byl to fantastický závod. Naše strana díky němu získala mnoho nových voličů,“ uvedl dnes Obama.
 
O volby byl v Pensylvánii velký zájem. Oproti minulým primárkám v roce 2004 hlasoval dvojnásobný počet voličů demokratické strany. Před volebními místnostmi stály dlouhé fronty ještě pozdě večer. „Hlavně že nás nechají odvolit, Když si do fronty stoupnete před oficiálním uzavřením volebních místností, máte právo hlasovat,“ tvrdí jeden z čekajících voličů. 

Nově se v Pensylvánii zaregistrovalo 200 tisíc voličů. Obamovi výrazně pomohl zájem afroameričanů. A ti by ho měli podržet i v dalším kole primárek, které se bude konat 6. května v Severní Karolíně. Ve stejný den budou primárky i v Indianě.