Na ruské Sibiři bojují hasiči s ohněm

Moskva - Na ruské Sibiři a Dálném východě hoří. Plameny už zničily 10 tisíc hektarů lesů a hasiči boj zatím prohrávají. Nepřeje jim především suché počasí. Začátkem týdne požáry připravily o život dva lidi.

Přes 36 tisíc hektarů je v plamenech a oheň se dál šíří. Rusko podobné požáry nezažilo tři desítky let. Hoří na Dálném Východě, Sibiři a na Urale. Hasiči zápasí s devíti stovkami velkých požárů ale i s vlastní špatnou organizací práce. Například na 510 hektarech, kde hořelo, bojovali s ohněm podle ministerstva pro mimořádné situace pouze tři hasiči.
 
Hoří naštěstí v řídce obydlených oblastech. Podle úřadů nejsou ohroženy ani žádná strategická zařízení jako ropovody nebo plynovody. Do hašení požárů se už zapojilo přes 6 tisíc lidí. Stále je to ale málo. Počet požárů a oblastí, které oheň zasáhl, překročil mnohaleté statistiky. V některých částech Povolží a Uralu je požárů 50krát víc, než bylo v minulých letech obvyklé.
 
Část požárů vznikla kvůli extrémnímu suchu. Ministerstvo pro mimořádné situace ale ze založení některých z nich podezřívá obchodníky se vzácnými druhy dřeva. Ti z vypálených lesů vykácejí kusy, které oheň přežily a pak je prodávají na černém trhu.

Vydáno pod