Podle prvních výsledků vyhráli nepálské volby maoisté, nemají ale většinu

Káthmándú- Nepál zná první předběžné výsledky parlamentních voleb z 10. dubna. Složení, které z nich vzejde, se bude podílet na zrušení dosavadní nepálské monarchie. Podle nejnovějších informací v hlasování zvítězili bývalí maoističtí povstalci, většinu v ústavodárném shromáždění ale nezískali. Oficiální výsledky oznámí Nepál dnes odpoledne.

Ve volbách do ústavodárného shromáždění, kterých se zúčastnily dvě třetiny voličů, získali maoisté 217 mandátů, zatímco jejich hlavní soupeři z centristického Nepálského kongresu jen 107. Vítězství to ale není uspokojivé, protože většinu 601 křesel vytěžit nedokázali a lídr strany Baburam Bhattaraj musí vyjednávat o vzniku koalice. Její vytvoření je pro celé království velmi důležité, protože má rozhodnout o podobě nové ústavy. Ta by měla transformovat stávající království na republiku s pluralitní demokracií.

Maoistická Nepálská komunistická strana dosud figuruje na americkém seznamu teroristických organizací. Maoisté bojovali s centrální vládou od roku 1996 za vytvoření „lidové republiky“. Konflikt si za deset let vyžádal přes 13 000 obětí. Boje ukončila až dohoda v roce 2006, podle níž se povstalci transformovali v politickou stranu. Součástí dohody bylo i zrušení monarchie.