Izrael možná opustí Golanské výšiny, otevřela by se tak cesta k míru se Sýrií

Dubaj - Izrael je údajně ochotný stáhnout se z okupovaných Golanských výšin výměnou za mír se Sýrií. Podle syrského ministra pro vystěhovalce jde o nabídku izraelského premiéra Olmerta zprostředkovanou Tureckem. Kancelář izraelského předsedy vlády odmítla zprávu komentovat. Izrael okupuje Golanské výšiny od roku 1967. Obě země jsou formálně ve válce. Poslední mírové rozhovory ztroskotaly před osmi lety.

„Olmert je připraven na mír se Sýrií na základě mezinárodních podmínek a na základě úplného vrácení Golanských výšin Sýrii,“ řekl syrský ministr pro vystěhovalce Busaina Šaaban v arabské televizi Al-Džazíra.
 
Pro mír se Sýrií se už v médiích vyslovil i premiér Olmert, ten listu Jediot Achronot řekl, že se chystá udělat „významný krok“ k míru. K němu pomohl i turecký premiér Erdogan, který izraelskou nabídku k příměří zprostředkoval syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Zdroj blízký tureckému premiérovi však podle agentury Reuters popřel, že by Erdogan takový vzkaz Asadovi předal.
 
Syrská mírová jednání s Izraelem ztroskotala v roce 2000 na rozsahu izraelského stažení z Golanských výšin. Mezinárodní snahy o jejich obnovu pak dosud mařily podmínky, které si obě strany kladly pro návrat k jednacímu stolu.
 
Sýrie chce, aby se Izrael zavázal k plnému stažení z Golan, Izrael požaduje, aby na programu jednání byly i vztahy Sýrie s libanonským radikálním hnutím Hizballáh a palestinskou islamistickou skupinou Hamas. Izrael obviňuje Sýrii, že je hlavním podporovatelem a zásobovatelem Hizballáhu.