Na malárii ročně na světě umírá milion lidí

Praha - Až půl miliardy lidí se ročně ve světě nakazí malárií a více než milion z nich na nemoc umírá - z toho téměř 90 procent v Africe. Riziku infekce je vystaveno až 40 procent světové populace. Světová zdravotnická organizace bojuje proti této nemoci už několik let. Jako osvětu zavedla Den malárie, který připadá na pátek.

Tajemství malárie vyřešil anglický lékař sir Ronald Ross, který v roce 1889 začal s prověřováním hypotézy, že malárii přenášejí komáři a moskyti. Prokázal, že bodne-li komár člověka, infikuje ho malárií, a nitkovité útvary, které jsou jejím původcem, procházejí v těle dalším vývojem. Bývají nasáty novými komáry a potom se v jejich žaludcích vyvíjejí až do formy, která je schopná opět malárii přenášet. V roce 1902 mu za objev byla udělena Nobelova cena za lékařství a fyziologii.
 
Když se v Africe nakazí malárií cizinec z vyspělé země, má šanci se díky potřebné péči po návratu domů vyléčit. Pro mnohé obyvatele Afriky je ale malárie smrtelná, hlavně pro dětský organismus. V rámci programu Zastavte malárii dodávají humanitární pracovníci moskytiéry do vesnic podél řeky Zambezi. Malárie je podle nich ale nemocí bez hranic a bez dostatečné podpory světa se ji zastavit nepodaří.