OSN zřejmě bude muset ukončit humanitární pomoc pro Gazu

New York - Humanitární pomoc OSN pro pásmo Gazy je ohrožená. Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) John Ging na jednání Rady bezpečnosti varoval, že distribuce potravin pro 650 000 lidí bude muset skončit, pokud Izrael nepovolí dodávky pohonných hmot.

Ging vylíčil podmínky v pásmu Gazy jako naprosto děsivé, deset měsíců zničujících sankcí podle jeho slov brání civilnímu obyvatelstvu žít důstojně. 
  
Oblast ovládanou radikálním hnutím Hamas považuje Izrael za nepřátelské území, odkud je napadán. Izrael přerušil distribuci paliva pro vozidla v Gaze po palestinském útoku z 9. dubna na palivový terminál, při němž byli zraněni dva izraelští strážci. Nicméně ve středu obnovil částečně dodávky nafty pro elektrárnu zásobující proudem celé pásmo.
 
Středeční jednání RB OSN, svolané na žádost několika zemí k posouzení situace v Gaze, ale přerušil incident. Představitelé západních velmocí jednání opustili poté, co libyjský velvyslanec přirovnal situaci Palestinců v pásmu Gazy ke koncentračnímu táboru za druhé světové války.

Vydáno pod