Čínské zbraně pro Zimbabwe poplují zpátky domů

Peking - Kvůli kritice ze strany jihoafrických zemí zrušila Čína dodávku zbraní do Zimbabwe. Loď s nákladem vojenského vybavení, kterou odmítly přijmout všechny přístavy ve státech sousedících s vnitrozemským Zimbabwe zmítaným povolební krizí, se vrátí do Číny.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü zdůvodnila návrat lodi tím, že se jí nepodařilo vyložit náklad. Na samotném obchodu se Zimbabwe nic kontroverzního nevidí. „Na poli konvenčních zbraní máme obchodní vztahy s několika zeměmi. Tyto vztahy jsou v souladu s našimi zákony, s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a s čínskými mezinárodními závazky,“ řekla Ťiang.
 
Podle Pekingu byla smlouva o zbrojním obchodu podepsána už před rokem. Zásilka zbraní a munice však dorazila v době, kdy Zimbabwe už téměř měsíc čeká na vyhlášení výsledků prezidentských voleb z 29. března. V nich podle všeho zvítězil předák hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai. Ministerstvo zahraničí USA už ale podle agentury Reuters právě kvůli výraznému zpoždění předem zpochybnilo věrohodnost jakéhokoli oznámeného výsledku.

Vláda kontroverzního prezidenta Roberta Mugabeho, který stojí v čele země od získání nezávislosti na Velké Británii, si vyžádala i částečné přepočítání výsledků parlamentních voleb, v nichž podle původních výsledků opozice získala většinu. Závěry přepočítávání podle nebudou známé dříve než na konci týdne.

Opoziční předák Tsvangirai obviňuje Mugabeho, že rozpoutal násilnou zastrašovací kampaň, jíž padlo za oběť nejméně deset lidí. Čínské zbraně se podle Tsvangiraie chystal Mugabeho režim použít k dalším represím proti obyvatelstvu.
 
OSN neuvalila na Zimbabwe žádné zbrojní embargo, britský premiér Gordon Brown nicméně v úterý prohlásil, že bude usilovat o jeho zavedení. Předseda jihoafrického vládnoucího Afrického národního kongresu Jacob Zuma ale zavedení embarga vůči Zimbabwe zatím nepovažuje za nutné.

Evropská unie rozhodla v roce 2002 o sankcích vůči Mugabeho režimu, které zbrojní embargo zahrnují. Na současnou čínskou dodávku zbraní se však evropský zákaz nevztahuje.