KLDR slibuje, že olympijská štafeta v Pchjongjangu udiví svět

Peking - Olympijská pochodeň dnes dorazila do Japonska. Po štafetě v ulicích Nagana se přesune do Severní Koreje. Její vůdce Kim Čong-il předem avizoval, že se na běžeckou štafetu v Pchjongjangu těší. Podle čínských médií půjde o velkolepou ceremonii, kterou navštíví masy jásajících diváků.

„Olympijská štafeta v KLDR je dokonale připravená a bude velmi kvalitní, výjimečná, dobře zabezpečená a úspěšná. Udiví svět,“ sdělil čínským novinářům zástupce severokorejské vlády. Při akci budou vlát čínské a severokorejské vlajky, zazní hymny obou zemí a přítomni budou nejvýznamnější představitelé severokorejské vlády. Zatím však není jasné, zda se zúčastní i sám vůdce. 

Vláda této přísně kontrolované země se chystá rozmístit v ulicích Pchjongjangu stovky tisíc obyvatel, aby přivítaly vybrané oficiální hosty. Masy lidí začnou na pokyn jásat a zamávají kyticí umělých růžových květin. Běžci poběží po dvacetikilometrové trase, která končí u stadionu Kim Il-sunga, nazvaného podle Kim Čong-ilova otce, který se stal v roce 1948 zakladatelem státu. Za podobné protičínské protesty, k jakým došlo v Londýně a Paříži, hrozí v KLDR podle organizací bojujících za lidská práva doživotí. 

Zbídačený sever Korejského poloostrova má na Čínu úzké vazby, jejich vztah však není bezkonfliktní. Čína poskytuje KLDR obrovskou hmotnou pomoc, zároveň se jí však snaží do velké míry ovládat, což se severokorejské vládě nelíbí.

Vydáno pod