Americká loď údajně v Perském zálivu vystřelila na íránská plavidla

Washington/Teherán - Vojenská nákladní loď v amerických službách mířící do Kuvajtu v mezinárodních vodách Perského zálivu údajně vypálila několik varovných výstřelů proti dvěma menším íránským lodím. Uvedly to dnes americké armádní zdroje, Írán zprávy o střetu popřel.

Americká vojenská nákladní loď proti dvěma íránským člunům nejdřívě signalizovala světlicemi a když se nedočkala reakce, vypálila několik varovných střel. Incident proběhl asi 50 kilometrů od íránského pobřeží. Americká loď Westward Venture dopravovala do severní části Perského zálivu vojenský materiál.

Podobné incidenty nejsou v oblasti ničím výjimečným a napětí se postupem času stupňuje. Například významný incident poslední doby - „zjevně nepřátelské manévry“ tří íránských plavidel Revoluční gardy a agresivní radiová komunikace - ze 7. ledna tohoto roku se obešel bez výstřelu. Podle americké strany v posledních měsících došlo k podobným setkáním minimálně dvakrát, pokaždé z íránské iniciativy.

Íránské válečné loďtsvo bylo do devadesátých let složeno z modifikovaných plavidel západních armád. Po islamistické revoluci, zhruba od roku 1990, je Írán systematicky nahrazuje válečnými plavidly čínské, ruské a severokorejské výroby včetně ponorek. Lodě jsou vybaveny moderními protilodními raketami a v roce 2002 loďstvo získalo skvěle manévrovatelné čínské raketové katamarány Cat-14.V současné době navíc země disponuje severokorejskými miniponorkami Nahang a vlastním modelem Ghadir.

Obě strany se navzájem obviňují ze složité situace v Iráku, čemuž časté střety na moři nepomáhají. Amerika označuje dění za systematickou íránskou provokaci, Írán naopak incidenty bagatelizuje nebo přičítá snaze Ameriky oblast Zálivu prezentovat jako nebezpečnou a vyžadující mohutnější vojenskou přítomnost.

Vydáno pod