V Naganu olympijská štafeta s několika incidenty

Tokio - V Naganu, kde se v roce 1998 konaly zimní olympijské hry, se v noci na dnešek SELČ za mimořádných bezpečnostních opatření konal štafetový běh s olympijskou pochodní. Ta byla na své skoro 19 kilometrů dlouhé pouti několikrát zastavena kvůli demonstrantům, v jednu chvíli se zdálo, že bude dokonce poškozena, ale nakonec se všechno obešlo bez většího násilí. Pár demonstrantů bylo zatčeno, několik zraněno.

Nagano zaplavilo moře rudých čínských vlajek, ale podél trasy štafety vlály i vlajky tibetské a japonské. Bylo jich ale mnohem méně. Hloučky zástupců japonské krajní pravice křičely Čína, ven a mávaly vlajkami japonské říše. Při potyčkách protibetských aktivistů a Číňanů byl nejméně jeden člověk zraněn. V jednu chvíli se oba tábory do sebe na krátko pustily pěstmi. Tekla krev, ale policie bleskově razantně zasáhla a znesvářené strany oddělila.

Štafeta musela několikrát zpomalit i zastavit, jak protičínští demonstranti házeli na pochodeň různé předměty. Běžce chránili policisté s velkými plastovými štíty. V jednu chvíli se už zdálo, že pochodeň bude mít namále, ale policisté bleskově zasáhli a muže, který se pokoušel běžce s pochodní napadnout, zatkli.

Na trati, jejíž absolvování trvalo asi tři hodiny, olympijskou pochodeň hlídala stovka japonských policistů ze speciálních jednotek. Ve městě pak hlídkovalo několik tisíc příslušníků pořádkových sil. Nad trasou pochodně přelétali vrtulníky. Oheň postupně neslo 80 lidí, prvním běžcem byl jednašedesátiletý manažer japonského národního baseballového týmu.

V souladu s pravidly oheň doprovázeli také dva čínští představitelé, jejichž hlavním úkolem bylo sledovat stav olympijského plamene. Úřady Nagana souhlasily s účastí těchto dvou doprovázejících Číňanů, až když jim čínská vláda dala výslovný slib, že dvojice nebude reagovat na případné provokace demonstrantů, a že čínská vláda ochranu akce zcela ponechá na japonské policii. Policisté chránící olympijský oheň byli v bílém, Číňané doprovázející oheň pak v modrobílé kombinaci.

Desítky protibetských aktivistů a další odpůrci čínské politiky v oblasti lidských práv splnili, co slíbili, a uspořádali množství protičínských protestních akcí. Většina se jich uskutečnila v poklidu. Díky mimořádným bezpečnostním opatřením k žádným větším incidentům nedošlo a žádný výbuch násilí se nekonal.

V Naganu se ovšem sešly i tisíce čínských studentů a Číňanů žijících v Japonsku, kteří přišli vzdát olympijskému ohni hold a běžeckou štafetu podpořit.

Japonsko bylo 16. zemí světa, kam olympijský oheň zavítal. Z Nagana se pochodeň s olympijským ohněm přesune do Koreje, nejprve do Soulu a pak do severní části země.

Vydáno pod