Rio de Janeiro trápí horečka dengue, smrtelné případy přibývají

Rio de Janeiro - Brazilský stát Rio de Janeiro a jeho stejnojmennou metropoli napadla tropická horečka dengue. Dosud si vyžádala rekordní počet obětí, od ledna 2008 zde na tuto neléčitelnou chorobu podle oficiálních údajů zemřela už téměř stovka lidí. Nemoc se postupně šíří do chudších částí Brazílie.

Horečka dengue je choroba typická pro země třetího světa, především oblast jihovýchodní Asie. Většinou se projevuje se prudkým kolísání teplot a vyrážkami, její diagnóza je ale velmi komplikovaná. V Brazílii za letošní rok hlásí lékaři už 93 obětí této infekce a více než deset tisíc nakažených. Epidemie vypukla začátkem dubna, kdy přibylo na 25 tisíc případů. To je víc než 1100 nakažených lidí denně. Ministerstvo zdravotnictví v současné době vyšetřuje dalších 96 úmrtí, které by mohla mít horečka dengue taky na svědomí.

„Epidemie se teď z Ria de Janeira šíří hlavně na severovýchod země, tedy tam, kde jsou nejchudší oblasti Brazílii. Zdravotní péče tam není zde vyspělá jako v Riu, což je hodně vážný problém,“ varoval výzkumník riodejaneirské univerzity Roberto Medronho.

Dengue sice patří mezi každoroční hrozby tropické Brazílie, případy úmrtí ale běžné nebývají. Stejně silně jako letos udeřila naposledy před šesti lety. Na nemoc, kterou stejně jako malárii přenášejí komáři, ke všemu není žádný lék ani očkování, pomoct může jen klid a zvýšený příjem tekutin. Obyvatelé Ria viní z rozšíření choroby vládu. Ta podle nich začala ničit líhniště komárů pozdě.

Vydáno pod