Při srážce vlaků v Číně zemřelo 66 lidí a přes 400 je zraněných

Peking - Nejméně 66 mrtvých a přes 400 zraněných si dnes ráno vyžádala srážka dvou osobních vlaků ve městě C'-po v provincii Šan-tung na východě Číny. Informovala o tom státní agentura Nová Čína s odvoláním na zdravotníky na místě nehody. České velvyslanectví nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané.

Agentura AFP s odvoláním na čínské zdroje napsala, že mezi zraněnými jsou čtyři Francouzi. Byli se zlomeninami kostí převezeni do nemocnice. Žádní jiní cizinci se ve vlacích nenacházeli, napsala agentura Nová Čína. 

Také další svědci a mluvčí provinční vlády potvrdili velké množství obětí střetu ve městě C'-po v provincii Šan-tung, při němž se podle Nové Číny převrátilo do příkopu deset vozů vlakových souprav. Podle očitých svědků vlak mířící z Pekingu do přístavu Čching-tao krátce před pátou hodinou ranní místního času (v neděli před 23:00 SELČ) v ohybu trati vykolejil a v plné rychlosti narazil do soupravy jedoucí mezi městy Jan-tchaj a Sü-čou.

Nemocnice v C'-po přijala přes 80 zraněných. „Jsou mezi nimi těžká i lehká zranění,“ citovala agentura Reuters jednoho z lékařů.

Fotografie v čínských médiích ukazují vykolejený vlak ležící na dně příkopu a záchranáře vytahující pasažéry z jednoho z vagonů, který skončil na boku. Druhý vlak podle snímků do příkopu nespadl. Některé jeho vozy však zůstaly stát kolmo na kolejích.

Podle agentury Reuters je dnešní nehoda nejtragičtější na čínské železnici od roku 1997, kdy při havárii v centrální provincii Chu-nan zahynulo přes 100 lidí.

Vydáno pod