Vyšetřování aféry vojáků OSN v Kongu bylo zastaveno z politických důvodů

Londýn - Organizace spojených národů údajně věděla o ilegálních obchodech svých vojáků s povstalci v Demokratické republice Kongo, ale z politických důvodů je tajila. Pákistánští a indičtí příslušníci mírových sborů OSN podle BBC dodávali ozbrojencům střelivo výměnou za zlato a slonovinu. Reportéři staví obvinění na výpovědích zdrojů v Organizaci spojených národů a rebelů v Kongu. Vedení OSN nařčení odmítá.

Osmnáct měsíců trvající investigativní práce novinářů BBC mimo jiné odhalila, že pákistánští vojáci ve městě Mongbwalu na východě země byli zapleteni do ilegálního obchodování s milicemi Fronty nacionalistů za integraci (FNI), se kterými směňovali zbraně za zlato. Indičtí vojáci kontingentu OSN operující v okolí města Goma zase obchodovali s milicemi, které jsou odpovědné za genocidu ve Rwandě. Kromě zlata od nich kupovali také drogy a munici měnili za slonovinu.

Dva bývalí velitelé FNI známí pod přezdívkami „Kung Fu“ a „Drak“, kteří byli vězněni v Kinshase, přiznali, že od OSN obdrželi nové zbraně. „Ano, je pravda, že nám dali zbraně. Řekli, že je to pro obranu země a abychom jim pomohli starat se o bezpečnost oblasti,“ potvrdil Kung Fu, jehož pravé jméno je Mateso Ninga. Jeden bývalý člen milicí připustil, že ze základny mise OSN bylo přivezeno sedm beden munice, které měly dozásobit FNI.

Výsledky vyšetřování aféry okolo nařčených Pákistánců zahrnovaly informaci, že jeden z důstojníků, který byl odpovědný za obchodování se zlatem, povoloval používat pro tyto účely helikoptéru mise Spojených národů. OSN však rozhodl, že z nedostatku dalších důkazů nemůže být nařčení z ozbrojování milicí pákistánskými vojáky potvrzeno. „Vše, co mohu říct, je, že vyšetřování nic nepotvrdilo,“ popřel obvinění vedoucí kontingentu Spojených národů v Kongu Alan Doss. Zdroje z OSN však novinářům potvrdily, že vyšetřování skandálu bylo zastaveno v důsledku politického nátlaku. Jedním z motivů měl být i fakt, že Pákistán přispívá misím Spojených národů vysokým počtem vojáků.

Mise Spojených národů v Demokratické republice Kongo je se sedmnácti tisíci vojáky rozmístěnými po celé zemi největším kontingentem OSN na světě. Působí zde od roku 2000 a mimo jiné přispěl ke stabilizaci země, odzbrojení řady povstaleckých skupin a svobodným demokratickým volbám.