Podle šéfa demokratů musí Clintonová nebo Obama v červnu vyklidit pole

Washington - Hillary Clintonová nebo Barack Obama musí nejpozději po primárkách začátkem června odstoupit z boje o stranickou kandidaturu na post prezidenta Spojených států. Prohlásil to dnes předseda americké Demokratické strany Howard Dean s tím, že je třeba včas sjednotit stranu před jejím srpnovým sjezdem a mít čas připravit se na listopadové prezidentské volby. Oficiální kandidát Demokratické strany změří v listopadu síly s republikánským kandidátem Johnem McCainem, který už má na základě republikánských primárek nominaci jistou.

Dean připustil, že podle stranických pravidel lze čekat s konečným rozhodnutím až na sjezd 25. srpna. Zároveň však zdůraznil, že potom by podle něj zbývalo příliš málo času na sjednocení strany nutné k porážce republikánského kandidáta. Vyjádřil přesvědčení, že Clintonová i Obama si to uvědomují a že se dokážou v pravou chvíli správně rozhodnout.

K získání demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby je potřebná podpora 2025 delegátů stranického sjezdu. Obama má v této chvíli podporu nejméně 1723 delegátů a Clintonová 1593. Vzhledem k tomu, že primárky budou již jen v devíti státech, je vyloučené, aby některý z kandidátů získal potřebnou většinu už před sjezdem.