Írán předal Rusku balíček jaderných návrhů

Teherán - Zástupce ruské Bezpečnostní rady Valentin Soboljev převzal od Teheránu balíček opatření, který by měl zmírnit pochybnosti Západu o mírovém charakteru íránského jaderného programu. Obsahuje například informace o zmírnění bezpečnostní hrozby, prevenci šíření jaderných zbraní nebo spolupráci jaderných velmocí. Teherán chce dokument projednat se stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí už na začátku dubna řekl, že jeho země brzy přijde se svými návrhy „nové orientace“, které by měly napomoci k ukončení sporu s mezinárodním společenstvím o jaderném programu Íránu. O postatě návrhů však nic neřekl.

Západ je přesvědčen, že íránský jaderný program přes deklarované mírové účely může být zneužit k výrobě nukleární zbraně. Toto obvinění ale Teherán odmítá.

Teherán se od roku 2006 už stal terčem třech kol sankcí OSN, protože odmítl požadavek světové organizace, aby svůj kontroverzní jaderný program zastavil. Sankce podpořilo pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Británie, Francie, Rusko a Čína - a Německo, což je skupina známá jako 5 plus 1.