Nezletilí britští vrazi dostali doživotí

Londýn - Na doživotí byli dnes v Londýně odsouzení dva nezletilí Britové, kteří loni v srpnu surově umlátili v parku studentku a vážně zranili jejího přítele. Motivem bylo prý to, že se útočníkům nelíbilo oblečení napadeného páru v gothic stylu.

Zranění dvacetileté Sophie Lancasterové způsobená kopanci a ranami pěstí byla tak vážná, že bylo podle policie těžké v první chvíli určit, jakého je tělo pohlaví. Dívka byla nalezena v bezvědomí, ze kterého se již neprobrala a zemřela po dvou týdnech v nemocnici. Její jednadvacetiletý přítel Robert Maltby se z komatu nakonec probral.

Policie označila čin patnáctiletého Brendana Harrise a šestnáctiletého Ryana Herberta za ohavný, zbabělý a zcela nevyprovokovaný. Další tři členové skupiny nezletilých útočících mladíků byli posláni za mříže na čtyři až pět let. U odsouzených mladíků bude většinou možné po uplynutí poloviny trestu zvážit jejich případné podmínečné propuštění na svobodu. U Harrise to může být podle agentur nejdříve po 18 letech a u Herberta po 16 letech vězení.

Vydáno pod