Vybombardovaný syrský reaktor mohl prý vyrobit až dvě bomby ročně

Washington - Syrský jaderný reaktor, který loni v září těsně před dokončením vybombardovalo izraelské vojenské letectvo, by dokázal ročně vyprodukovat dostatek materiálu pro jednu až dvě atomové bomby. Vyplývá to z pondělního vyjádření ředitele americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michaela Haydena, podle něhož k dokončení reaktoru zbývalo několik týdnů až měsíců. Damašek ale tvrzení popírá a trvá na tom, že objekt zničený Izraelem byl nevyužívaným vojenským zařízením.

Hayden dodal, že zařízení mělo stejnou velikost a technická specifika jako severokorejský jaderný reaktor v Jongbjonu. Američané minulý týden odtajnili informaci o údajně budovaném syrském reaktoru a Bílý dům zároveň popřel, že by dal zelenou k izraelskému náletu. Při něm byl loni 6. září zničen vojenský objekt, v němž se podle videa a fotografií, které získaly USA a Izrael, budoval jaderný reaktor. Sýrie to ale vytrvale popírá. Nejmenovaný diplomat z Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nevládní analytici tvrdí, že satelitní fotografie nejsou dostatečnými důkazy o tom, že šlo skutečně o jaderné zařízení.

Logiku amerických obvinění na adresu Sýrie už v neděli posměšně zpochybnil syrský prezident Bašár Asad. „Je snad logické, aby jaderné zařízení bylo ponecháno bez ochrany a nebylo střeženo protileteckými zbraněmi? Jaderné zařízení pod dohledem satelitů, na otevřeném prostranství v poušti uprostřed Sýrie?“ řekl listu Al-Vatan.

Při bombardování údajně zahynulo i deset Severokorejců

Japonská televize NHK s odvoláním na zdroje z jihokorejské zpravodajské služby v pondělí oznámila, že při bombardování údajného reaktoru bylo možná zabito deset severokorejských odborníků; byli mezi nimi představitelé sekce tamní komunistické strany mající na starost vývoz zbraní a vojenské technologie a členové severokorejské vojenské jednotky, která reaktor stavěla. Dva nebo tři severokorejští odborníci izraelský nálet přežili, není ale jasné, co se s nimi potom stalo, uvedla NHK.