Amstettenskému vězniteli hrozí až 25 let vězení, testy potvrdily otcovství

Vídeň - Testy DNA dnes potvrdily, že Josef Fritzl z rakouského Amstettenu je biologickým otcem všech dětí, které zplodil se svou dcerou. Tu po 24 let věznil spolu s jejími třemi potomky ve sklepě svého domu. Dalším významným důkazem v celém případu je podle prohlášení rakouské policie zjištění, že Fritzl falšoval dopisy, kterými chtěl oklamat rakouské úřady. Texty, které psala jeho dcera Elisabeth pod nátlakem, měly vězniteli sloužit jako důkaz, že dcera utekla od rodiny a zdržuje se neznámo kde.

Za zneužívání dcery, zabití z nedbalosti a dalších deliktů je stíhán podezřelý Josef Fritzl v amstettenském případu. Obviněný je nyní ve věznici v Sankt Pöltenu. Dnes byl předveden před soudkyni, na radu advokáta se ale k obviněním nevyjádřil. Soudkyně na Fritzla uvalila vazbu, proti rozhodnutí se může viník odvolat, jestli tak učiní, bude jasné až zítra.

Na dnešní tiskové konferenci rakouských úřadů policie poskytla infromace o probíhajícím vyšetřování jednoho z největších případů rakouské kriminalistiky. 

Fritzl dceru Elisabeth téměř čtvrt století věznil v podzemním bunkru svého domu v rakouském Amstettenu a zplodil s ní sedm dětí. Tři z nich byly po celý svůj dosavadní život zavřeny s matkou v podzemí, další tři jejich otec a dědeček v jedné osobě naoko adoptoval.

Test DNA podle šéfa dolnorakouského kriminálního úřadu Franze Polzera mezitím potvrdil, že otcem všech sedmi dětí je skutečně Fritzl, což on sám už v pondělí přiznal.

Fritzlova manželka o ničem nevěděla

Dalším významným důkazem v celém případu jsou podle prohlášení rakouské policie falšované dopisy, které měly oklamat rakouské úřady. Dopisy psané rukopisem dcery měly vzbudit pocit, že je Elisabeth pohřešována a zdržuje se na neznámém místě. Fritzl si ovšem sám dopisy posílal poštou, aby je pak mohl předat policii. Texty tak měly podpořit otcovu verzi, že dcera od rodiny utekla neznámo kam, ale že se možná chystá vrátit se domů. Dosavadní vyšetřování pomocí biologických testů prokázalo, že tyto texty psala Elisabeth pod nátlakem svého otce.

Manželka násilníka podle policie vůbec o ničem nevěděla. „Nic nenasvědčuje tomu, že se Rosemarie Fritzlová podílela na zločinech svého muže,“ uvedl na tiskové konferenci Franz Polzer, ředitel dolnorakouské kriminální policie.

Otázkám čelí i úřady, které manželům svěřily tři údajně odložené děti jejich dcery. Odborníci rodinu pravidelně kontrolovali, ale nic podezřelého nenašli. Teprve primář místní nemocnice odmítl před 10 dny Fritzlovým historkám uvěřit a alarmoval policii. Stařec mu přivezl nejstarší sklepní dítě, devatenáctiletou Kerstin, a tvrdil, že ji její matka položila v bezvědomí a křečích před jeho domovní dveře. 

Nyní vyšetřovatelé zajišťují stopy ve sklepních prostorech, zkoumají také vstupní prostor, zvláště pak zamykací systém. Případné důkazy o celém zločinu budou policisté hledat i v nadzemních prostorách domu. Vyšetřovatelé se snaží průběh čtyřiadvacetiletého zločinu zrekonstruovat. Jsou ale teprve na začátku a bude jim trvat dlouho, než celý objasní řadu otázek. Jak například dokázal sám Fritzl nainstalovat třistakilové dveře úkrytu nebo jak to, že si nikdo nevšiml tašek plných nákupu, které do domu směřovaly…

Fritzlovi hrozí až 25 let vězení

Obvinění ze zabití se týká smrti jednoho z dvojčat, které Elisabeth porodila ve sklepním vězení a které do měsíce zemřelo, zřejmě kvůli neposkytnutí náležité lékařské pomoci. Za jeho činy hrozí vězniteli až 25 let vězení.

Vyšetřovatelé také zjistili, že údajný první útěk Elisabeth z domova v jejích 16 letech není nikde podchycen, protože nebyl hlášen. Pouze ve věku Elisabethiných 18 let přišla její matka nahlásit, že dcera zmizela. Zůstala pak nezvěstná až do minulého týdne, uvězněná ve sklepě pod bytem rodičů. Ve vyšetřovacím spise nebyla žádná zmínka o podezření, že utekla k nějaké sektě, jak tvrdil její otec.

Vyšetřovatelé dále zjistili, že Fritzl dříve vlastnil i další nemovitosti. Spolu s manželkou například hostinec a část campu v obci Unterach am Attersee. Policie nyní pozemek pro jistotu prohledává. Deník Salzburger Nachrichten informoval, že hostinec v roce 1982 vyhořel a policie tehdy Fritzla zatkla a vyšetřovala pro podezření ze žhářství. „Snažíme se jít za všemi okolnostmi, které nám pomohou objasnit osobnost podezřelého,“ řekl k tomu mluvčí státního zastupitelství Gerhard Sedlacek.

Obhájce Rudolf Mayer dnes se svým klientem v soudní věznici asi deset minut mluvil a Fritzl na něj udělal dojem „vážného, zasaženého, emočně zlomeného“ člověka. Musí prý počítat s žalobou nejméně za znásilnění a těžké omezování osobní svobody, za což mu hrozí až 25 let. K případné žalobě za zabití z nedbalosti se nevyjadřoval s poukazem na hlasy, podle nichž bude obtížné tento dávný čin jeho mandantovi pro nedostatek jakýchkoli důkazů prokázat.