Obama se distancoval od svého pastora

Washington - Americký prezidentský kandidát Barack Obama se distancoval od svého pastora, reverenda Jeremiaha Wrighta. Ten v médiích prohlásil, že teroristické útoky z 11. září si Spojené státy zavinily svou zahraniční politikou, že vláda utlačuje černochy a dokonce, že se podílela na šíření viru HIV mezi černošskou komunitou. Obama vede boj o demokratickou nominaci do prezidentských voleb se senátorkou Hilary Clintonovou a skandálem může přijít o cenné hlasy.

„Nemůžete dělat terorismus vůči jiným lidem a očekávat, že se vám to nikdy nevrátí. To jsou biblické principy, ne nějaké rozvratné principy Wrighta,“ řekl v televizním vysílání známý pastor ke svému postoji k sebevražedným atentátům pomocí unesených letadel islámskými radikály v roce 2001 v USA.

Wright je také přesvědčen o tom, že Spojené státy jsou rasistickou zemí. Proklel USA za utlačování černochů a obvinil vládu, že zaplavuje ulice černošských komunit nelegálními drogami.

Wright přivedl Obamu ke křesťanství, oddal ho s jeho manželkou a pokřtil jeho děti. Podle některých komentátorů pastor velmi poškodil Obamu v době, kdy vede těsný volební boj s newyorskou senátorkou Clintonovou o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Obama se již v minulosti od podobných výroků svého duchovního učitele distancoval, ale pondělní Wrightovy postoje vyvolávají údajně rozpaky i u mnohých přívrženců Obamy.

Vydáno pod