Ve Švýcarsku zemřel objevitel LSD Albert Hofmann

Basilej - V Basileji zemřel ve věku 102 let švýcarský chemik Albert Hofmann, objevitel halucinogenu LSD. Vyrobil ho, když vyvíjel léky na srdeční choroby. Předpokládalo se, že látku využijí psychiatři, aby se pacienti snadněji svěřovali se svými traumaty. LSD se ale proslavila spíše jako droga hippies v 60. letech. Hofmann LSD označil za své problémové dítě vytvářel ho jako lék, ostatní pak ale jeho účinků začali zneužívat.

Hofmann se narodil 11. ledna 1906 ve švýcarském Badenu, vystudoval curyšskou univerzitu a už během studií se věnoval hledání látek, které by pomohly léčbě srdečních chorob. Při výzkumu náhodou objevil látku zvanou diethylamid kyseliny lysergové, tedy LSD.

Tehdy 16. dubna v roce 1943 se Hofmann omylem stal prvním uživatelem LSD. Látka mu totiž náhodou kápla na ruku, za několik chvil se dostavil intenzivní pocit úzkosti a štěstí, měl barevné fantazie. O tři dny později úmyslně pokus zopakoval a výsledek byl stejný.

Přepokládalo se, že se látka využije v psychiatrii, protože dokázala odblokovat pacientovy obranné mechanismy tak, aby mohl snáze hovořit o svých problémech a traumatech. Firma Sandoz pak zahájila její výrobu v podobě tablet pro lékařské účely.

Zanedlouho však účinků LSD začali lidé zneužívat. Halucinogen LSD se stal inspirací miliónů lidí během hnutí hippies v 60. letech minulého století. Vláda USA zařadila LSD na seznam zakázaných látek v roce 1966 a další země ji následovaly. Výroba LSD se pak zastavila.

Své zkušenosti shrnul Albert Hofmann v roce 1976 do knihy LSD, mé problémové dítě. Kromě ní napsal další více než stovku vědeckých článků a mnoho knih.

Nyní vědci opět zkoumají účinky LSD, chtějí zjistit, zda by tato látka mohla mít pozitivní vliv v psychoterapii bez vedlejších účinků.

Podle nedávno zveřejněných výsledků průzkumu přiznalo loni její aspoň příležitostné užití 6,8 procenta respondentů, což LSD řadí na šesté místo nejčastěji užívaných drog. Žebříček vede alkohol, marihuana, extáze, pervitin a v poslední době i kokain.