Pokračuje diplomatická válka mezi USA a Běloruskem

Minsk - Bělorusko dnes vypovědělo ze země 10 amerických diplomatů. Reagovalo tak na skutečnost, že USA odmítly nedávnou žádost Minsku o snížení počtu svých pracovníků na zastupitelském úřadě ze 17 na šest. Jde o běloruskou reakci na americké sankce proti běloruské státní společnosti Belněftěchim. Vypovězení diplomaté mají opustit zemi do 72 hodin. USA označily tento krok za "neoprávněný a neopodstatněný".

Vztahy mezi Minskem a Washingtonem jsou delší dobu napjaté. USA nazývají běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka „posledním evropským diktátorem“ kvůli autoritářskému stylu vládnutí a potlačování opozice v desetimilionové bývalé sovětské republice. Obě země vedou od března diplomatickou válku, kterou vyvolal Minsk výzvou ke snížení počtu zaměstnanců amerického velvyslanectví. Šlo o reakci na sankce proti společnosti Belněftěchim a na americkou politiku omezování styků s Běloruskem.

„Seznam amerických diplomatů, označených za nežádoucí osoby, které musejí opustit běloruské území, byl předán americkému chargé d˙affaires Jonathanu Moorovi,“ oznámilo běloruské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že toto rozhodnutí následovalo „kvůli odmítavému postoji americké strany řídit se doporučením ohledně snížení počtu pracovníků svého velvyslanectví v Minsku“. Bělorusko minulý týden doporučilo Spojeným státům, aby snížily počet svých diplomatů v Minsku ze 17 na šest. Šlo by tak už o letošní druhé snížení stavu.

Vydáno pod